7 szempont a dohányzóasztal kiválasztásához

7 szempont a dohányzóasztal kiválasztásához

A dohányzóasztal kiválasztása olyan dolog, amiről azt gondolnád, hogy ösztönösen tudod, melyiket kell választanod... amíg el nem jön az ideje, hogy elkezded keresni. Ebből a cikkből látni fogod, hogy rengeteg szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a számodra és otthonod számára is a legmegfelelőbb bútordababot választhasd ki.

Azért készítettük ezt a posztot, hogy lerövidítsük a keresgélés hosszú időtartamát és a választás gyötrelmes kérdéseire választ találj: ne kelljen találgatnod, milyen méretű, formájú vagy típusú asztalra van szükséged.

Mi is a dohányzóasztal? 

A dohányzóasztal egy alacsony asztal, amelyet úgy terveztek, hogy kényelmesen körbe ülhessétek egy baráti vagy családi beszélgetős délutánon, vagy épp tévézés közben, így kényelmesen elérhető az asztalról az ital, snack, távirányítók, magazinok, könyvek és egyéb kisebb funkcionális tárgyak.

A legtöbb dohányzóasztal fából, üvegből vagy fémből - jellemzően rozsdamentes acélból vagy alumíniumból - készül, és a praktikus tárolás jegyében tartalmazhat fiókokat is.

Hogyan kezdjünk neki a dohányzóasztal kiválasztásának?

A megfelelő dohányzóasztal kiválasztásához az alábbi 7 szempontot gondold át:

  1. Milyen céllal szeretnéd használni
  2. A dohányzóasztal mérete
  3. A dohányzóasztal alakja
  4. A dohányzóasztal anyaga
  5. A dohányzóasztal stílusa
  6. Ár
  7. Beszerzési idő

A nappaliban általában a kanapék kapják a dicsőséget, és szolgálják kényelmünket. A dohányzóasztal annyira funkcionális, hogy a nappali „munkagépe” jelzőt is ráakaszthatnánk, de ennek ellenére sokszor kevés időt fordítunk a kiválasztására. Itt tároljuk a magazinokat, távirányítókat, szeretett technikai eszközeinket, féltve őrzött csecsebecséinket és - jobb híján - egy hosszú nap végén a vacsoránkat is.

Alkalmanként zsámolyként, íróasztalként vagy kézművesasztalként is funkcionál. Ilyen nagy és sokrétű funkcióval azt feltételeznénk, hogy ez az egyik első bútordarab, aminek kiválasztására a legnagyobb figyelmet fordítjuk…de általában nem így van.

Hány órát töltünk azzal, hogy kiválasztjuk a tökéletes kanapét, a tökéletes szőnyeget, a tökéletes székeket a nappalinkba...oké, nem mindannyian járunk a "kit érdekel a dohányzóasztal" útvonalon, de azért nektek is érdemes jól megfontolni a szempontokat.

Bizonyára sokáig bajlódtál már egy asztal kiválasztásával, de függetlenül attól, hogy az említett forgatókönyvek melyik oldalán találod magad, szükséged lehet némi útmutatásra vagy inspirációra a dohányzóasztal vásárlás területén.

  • Milyen méretű legyen?
  • Milyen formát öltsön?
  • Hogyan illik a kanapé méretéhez és formájához?

Tehát, összeállítottunk egy vásárlási útmutatót a megfelelő dohányzóasztal kiválasztásához: kerek, szögletes, téglalap alakú, vagy ovális -, és néhány szabályt, amelyet érdemes szem előtt tartani a dohányzóasztal kiválasztásakor.

Méret: néhány megfontolandó szabály

Bár természetesen bármilyen formát és méretet választhatsz, hogy ideális legyen a dohányzóasztal és a kanapé közötti kapcsolat, van néhány általános dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

A dohányzóasztalnak legalább a kanapé hosszának felét kell elérnie (de legfeljebb nagyjából ⅔ hosszát), és körülbelül ugyanolyan magasnak kell lennie, mint az ülőfelület, plusz-mínusz 5-10 cm (azaz ha a kanapé 220 cm hosszú és 50 cm magas az ülőfelülete, akkor a formától függetlenül keress olyan darabot, ami körülbelül 110-145 cm széles és 45-55 cm magas).

Ha egy L alakú kanapéról van szó, akkor ez az 1/2 és 2/3 közötti irányelv a kanapé hosszabb ülés oldalára vonatkozik, nem pedig a kanapé teljes hosszára.

Ha egy hagyományos kanapéval rendelkezel, akkor a dohányzóasztal kiválasztásakor nagy rugalmasságot kapsz. Nyugodtan választhatsz szinte bármilyen formát, és au elhelyezése is könnyű: egyszerűen csak állítsd a dohányzóasztalt a kanapé közepére, és győződj meg róla, hogy a kanapé hosszának körülbelül kétharmadát kiteszi. Szóval, igazából ez csak a preferencián múlik.

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan működnek a különböző dohányzóasztal-formák egy szabványos kanapéval.

A dohányzóasztal alakja

Téglalap alakú dohányzóasztal 

Egy téglalap alakú dohányzóasztal jól illik a hagyományos, normál méretű kanapéhoz. Nagy felületet kínál - nemcsak a kanapén, hanem az oldalsó fotelben ülőknek is könnyű elérést biztosít. A képen látható dohányzóasztal pedig tökéletes példa a megfelelő magasságra a kanapéhoz képest. Azt mondanánk, hogy egy szabványos kanapéhoz egy téglalap alakú dohányzóasztal a legjobb választás minden szempontból. Ezzel a formával tényleg nem lehet hibázni.

Ez akkor is nagyszerű választás, ha szűk térrel rendelkezel, ahol minimális a járási lehetőség. Ha sok kiegészítőt szeretnél tárolni (magazinok, távirányítók) gondolkodj egy olyan asztal beszerzésén, amely néhány funkcionális, de mégis elegáns fiókkal vagy tároló ládával rendelkezik.

 

Ó, és ha rendszeresen a tévé előtt eszel (akár önszántadból, akár azért, mert nincs ebédlőasztalod), egy emelhető tetejű dohányzóasztal szuper hasznos, hogy ne kelljen a tányérod fölé görnyedned. 

Négyzet alakú dohányzóasztal 

Ha egy hagyományos kanapéhoz négyzet alakú dohányzóasztalt szeretnél, azt javasoljuk, hogy inkább két asztalt tegyél egymás mellé. Egyetlen négyzet alakú dohányzóasztal kicsi és kényelmetlen lenne önmagában egy hosszú, téglalap alakú kanapéval – mert az ülőfelület kiegyensúlyozatlannak tűnne. Így a négyzetek megduplázása harmónikusabb, egységesebb megjelenést kölcsönöz a nappalinak. Ráadásul két asztal esetén kétszer akkora felületet kapsz! Egy téglalap alakú dohányzóasztal koncepcióját adja, de vonzóbb vizuális hatással.

Kerek dohányzóasztal

 Ha szeretnéd vizuálisan érdekesebbé tenni a nappalid, és egy kicsit hangsúlyosabbá tenni a teret, válassz egy kerek dohányzóasztalt. Csak győződj meg róla, hogy elég nagy a kerülete ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a kanapé hosszát! Gondolj arra, hogy egy téglalap alakú dohányzóasztalhoz képest nem kapsz annyi felületet, ezért ha szükséges, javasoljuk, hogy egészítsd ki néhány kisebb lerakó asztallal az extra felület érdekében. Azt is megfontolhatod, hogy két kerek asztalt teszel egymás mellé.

Egy kerek dohányzóasztal bármilyen formájú kanapéhoz jól illeszkedik, amennyiben a méretarányok megfelelőek. A kerek dohányzóasztalok emellett gyerekbarát formák is, mivel nincsenek kemény élei, sarkai. 

Ovális dohányzóasztal 

Egy ovális dohányzóasztal nagyon szépen kiegyensúlyozza a kanapét. Az ovális jó választás, ha néhány kis gyermek szaladgál nap mint nap körülötte, mert nem ütköznek bele az asztal sarkába. Ha a nappali egy nagy forgalmú terület (például át kell sétálnia rajta, hogy eljuss egy másik szobába, például a konyhába vagy az étkezőbe), egy kanyargósabb forma segít a vizuális áramlásban is. Ugyanazt a megjelenést éri el, mint a téglalap, de lágyítja az igazán szögletes vagy modern kanapét.

A dohányzóasztal anyaga, színe és stílusa

Ez a három szempont jelentősen összefügg egymással, hiszen egy-egy stílusirányzatnak megvannak azon szabályai, hogy általában milyen anyagok, színek illenek a formához.

A dohányzóasztalok többféle anyagból készülnek, amelyek kettős funkciót töltenek be. Az üveglap például a nyitottság érzetét keltheti. Inkább beleolvad a háttérbe, minthogy a figyelemért kiáltana. Más funkciók válnak a szoba fókuszpontjává, szemben a dohányzóasztal kialakításával.

Fa dohányzóasztal 

Egy fából készült darab természetes megjelenésével melegséget kölcsönöz a szobának. Egy rusztikus asztal hangulatosabbá és hívogatóbbá teheti a teret, még akkor is, ha ipari jellege van. A fa dohányzóasztal a legtöbb lakberendezési stílusban elfér, legyen szó klasszikus, vintage, skandináv, rusztikus megjelenésről.

 

 

Egy mangófa bútor ráadásul tartós, robosztus darab. 

Modern design dohányzóasztal 

Modern, kortárs enteriőrbe fémből vagy acélból készült dohányzóasztalt válaszunk. Ezek megjelenése sokszor eltér a megszokott alakzattól, és elsősorban a lábazat vonalvezetése jelzi a modern megjelenést. Ezen dohányzóasztalok asztallapja lehet tükrös, üveg vagy akár márvány is.

modern dohányzóasztal

A design dohányzóasztal ezüst vagy arany színei kortárs megjelenést kölcsönöznek, amely releváns és esztétikailag lenyűgöző.

 

Ár és elérhetőség

Egy-egy bútordarab hosszú távú beruházást jelent, hiszen több évig, de akár évtizedeken át veled lesz. Érdemes kerülni az olcsó darabokat, inkább szánj rá egy kicsivel többet egy minőségi dohányzóasztalra, minthogy 1-2 év után le kelljen cserélni.

Ezért az se jelentsen problémát, ha esetleg álmaid asztala nem áll épp rendelkezésre, néhány hetes várakozás meg fogja érni.

Összegezve

Ebből a cikkből láthatod, hogy érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni a dohányzóasztal kiválasztásához, annak érdekében, hogy praktikum és esztétikum szempontjából is jól a számodra és otthonod számára is a megfelelőt válaszd.

Használd keresőnket!

Kosarad