Tippek a tökéletes váza kiválasztásához

Tippek a tökéletes váza kiválasztásához

Egy tökéletes virággal teli váza kompozíció kialakításának saját művészete van. Ha megtalálod a megfelelőt virág és váza kombinációt, akkor igazán pazar hatást érhetsz el, akár néhány egyszerű virággal is. Most megosztunk néhány szempontot a megfelelő váza kiválasztásához.

A váza kiválasztásának szempontjai

A váza kiválasztásakor három alapvető szempontot kell figyelembe venned:

 1. A váza mérete
 2. A váza anyaga
 3. És a váza stílusa

Az első dolog, amit tudnod kell, hogy a tökéletes váza kiválasztásakor a méret számít. Általános szabály, hogy a virágszárak hossza nem lehet több, mint a kiválasztott váza magasságának másfél-kétszerese.

 A váza magassága mellett nézd meg a váza nyílását is. Ha a nyak túl széles, nem biztos, hogy elegendő támaszt nyújt a száraknak, és elveszítheti az összeállítás a formáját. Ha túl szűk a nyílás, az korlátozhatja a csokor kialakítását, vagy akár meg is sérülhetnek a szárak.

Ha szeretnéd magad a lakásban egy kicsit a szabadban érezni, a modern vázák nagyszerű megoldást jelentenek erre, akár a kertedben vágott virágokkal, akár a kedvenc virágboltban vásárolt csokorral. Az évszaktól és az időjárástól függetlenül a friss virágok színt és életet adhatnak a borús időkben, de, még nyáron is feldobja az étkezőt vagy a nappalit!

Ha pedig épp nincsenek virágok egy vázában, akkor ezek a csodálatos vázák önmagukban is remekül mutatnak, mint dekoratív műalkotások. Bemutatunk néhány váza típust a kicsiktől a nagyokig, amelyek tökéletesen alkalmasak akár egyetlen szál virág vagy egy egész csokor elhelyezésére.

A lenyűgöző asztaldíszekhez egy pompás váza és egy jól átgondolt elrendezés tökéletes kombinációja szükséges. Hogyan válasszuk ki a virágvázát, hogy illeszkedjen az elrendezéshez?

Váza típusok

Mielőtt megtanulnád, hogyan válasszd ki a megfelelő vázát a virágkompozícióhoz, nézzük meg a különböző váza típusokat.

A vázák elsősorban formájukban, magasságukban és anyagukban különböznek. Ezek a különbségek segíthetnek a stílusok kialakításában, hogy elérjük a kívánt esztétikai hatást. A vázák stílusa lehet például:

 • Modern
 • Rusztikus
 • Klasszikus
 • Minimalista
 • Glamour
 • Vintage

 Könnyen létrehozhatsz más stílusokat is, attól függően, hogy mit teszel a vázába. A trópusi virágok és zöldek kombinációja például tengerparti, trópusi hangulatot hoz létre.

Vázaformák típusai: mit válassz a kívánt stílushoz

Egy asztaldísz stílusához részben a váza formája is hozzájárul. Itt többféle lehetőséget is figyelembe kell venni. Ezek a leggyakoribb váza típusok:

 

 1. Hengeres váza: A hengeres vázák, más néven oszlopvázák általában jól működnek a hosszú szárú virágok számára. Használhatsz rövidebb szárakat és dekoratív töltőanyagot is egy átlátszó vázában, vagy használhatsz térkitöltőt is, ha a váza nem átlátszó. A karcsú hengeres vázák minden bizonnyal modern megjelenést biztosíthatnak helyiségben, de rugalmasan használhatod őket más stílusban is. A fa és a porcelán vázák segítenek a rusztikus vagy klasszikus megjelenés kialakításában.
 2. Kocka váza: Ezek a vázák gyakran rövidebbek, és az üveg vagy fém anyaggal készült darabok különösen modern hangulatot biztosítanak a dekorációnak. Használj kockavázát, ha sok virágot tervez egy összeállításba csomagolni, de akkor is jó, ha egy-egy dekoratív virág önállóan is megállja a helyét.
 3. Keskeny hosszú vázák: Ahogy az alakja is mutatja ezek a vázák egyetlen virág számára tökéletesek. Gyakran palack- vagy henger alakú, vagy akár kocka alakú kivitelben is kaphatók. A formától és a beléjük helyezett virágtól függően minimalista, klasszikus vagy modern stílust hozhatsz létre. Ez a vázastílus különösen sokoldalúan használható!
 4. Gömb alakú váza: formája miatt jobban illik a rövidebb szárú csokrokhoz. A váza anyagától függően klasszikus, minimalista vagy vidám bohókás összeállításokat hozhatsz létre.
 5. Urnák: Az urna alakú vázák rendelkeznek a legtöbbféle formával és stílussal. Egyes urna vázáknak van fogantyúja, míg másoknak karcsúbb profiljuk miatt fogantyú nélküliek. Az urnavázák többsége homokóra alakú de lehet ívelt formájú is. Az urnavázák a hagyományosabb megjelenést támogatják, így lenyűgöző választás a klasszikus elrendezésekhez és stílusokhoz.

Míg ezek a vázaformák a legnépszerűbbek, a lehetőségek azonban szinte végtelenek, így más vázaformákat, anyagokat és méreteket is figyelembe vehetsz.

 

Váza méretek

A váza mérete és magassága meghatározhatja a stílust és a felhasználás helyét is. Ezért ezeket is érdemes figyelembe kell venni, amikor eldöntöd, hogy milyen virágok kerüljenek a vázába, és hova kerüljön a váza. A különböző formájú virágvázák különböző magasságú és szélességű változatokban kaphatók, így különböző méretű és igényű helyiségekbe illeszkednek.

vaza

A hengeres vázák például többféle magasságban és szélességben kaphatók. A kocka és a gömb alakú vázák kínálata egy kicsit korlátozottabb, tekintve hogy a szélességük és a magasság arányuk kötött.

váza

A vázák magasságára sokféle variáció létezik, így végtelen sok lehetőséged van. A vázák magasság szempontjából 4 fő csoportra bonthatóak:

 

 1. Magas: A magas vázák olyan hosszú szárú virágok számára alkalmasak, amelyeket nagy asztalokra szeretnél helyezni. Szemet gyönyörködtető bemutatóasztalokon vagy konzolasztalokon működhetnek jól, hogy felhívják magukra a figyelmet. A magas és karcsú vázák jól működnek asztaldíszként, mert a vendégek könnyen láthatják egymást. Ha viszont egy váza magas és széles lenne, valószínűleg akadályozná a vendégek kilátását.
 2. Magas padlóváza: ezek a vázák minimum egy méter magasak, de akár 150 cm is lehet. Ebből kifolyólag a padlóra helyezzük őket. Már önmagukban is dekoratív kiegészítője a lakásnak. Ezek általában hosszú szárú bambusz növényeket érdemes tenni.
 3. Közepes méretű váza: A közepes magasságú vázák szinte bármilyen asztalmérethez illenek. Magas és rövid szárú virágokkal egyaránt jól működnek, amennyiben a szárakat megfelelően megnyírod, vagy szükség esetén töltőanyagot használsz.
 4. Rövid: A kisebb asztaloknál jól mutat egy alacsony váza egy finom friss csokor virággal. A legjobb, ha kisebb virágokat és rövidebb szárakat használsz.

vaza

A vázák anyagtípusai

A váza anyaga ugyanúgy befolyásolja a stílusát, mint a formája. Rengetegféle anyag létezik, de a leggyakoribbak közé tartoznak: 

 1. Üveg váza: Az üvegvázák léteznek higanyüvegből (Mercury glass), színes üvegből, átlátszó üvegből. Az üveg a moderntől a hagyományosig bármilyen stílust felidézhet. Egyes üvegvázák pereme más színt vagy anyagot kap, például arany / fém, mely további hangsúlyos megjelenést biztosít. Használj egyszerű formájú, átlátszó üvegvázát, ha a váza helyett inkább a virágokra szeretnéd felhívni a figyelmet.
 2. Fém: A fémvázák bármilyen stílust felidézhetnek a karcsútól az antikig. A fémvázák között nikkel, alumínium, arany, sárgaréz, réz, bronz és más árnyalatokkal is találkozhatsz. Az antik, horganyzott vagy csiszolt / koptatott felületek segíthetnek a rusztikus vagy vintage megjelenítésben, míg a fényes felületek modern, glamour megjelenést biztosítják.
 3. Kerámia és porcelán váza: A kerámia vázák a legsokoldalúbbak, ha stílusról van szó. Rengeteg szín, minta és forma áll rendelkezésre, így biztosan megtalálod azt, amire szükséged van. A fehér vázák a legnépszerűbbek, de találhatsz színes opciókat is szeszélyes megjelenéshez, vagy texturált kivitelt sötét, kontrasztos szegéllyel egy kifinomult, elegáns stílushoz.
 4. Fa váza: A fából készült vázák rusztikus és természetes hangulatot kölcsönöznek az összeállításoknak. Elegáns stílusban modern vázaként is funkcionálhatnak, és számos színben és textúrában kaphatók, hogy minden igényt kielégítsenek.

Népszerű váza stílusok 

Modern váza

A modern stílusú vázák készülhetnek üvegből vagy fémből. Lehetnek mininalista megjelenésűek, vagy valamilyen különleges, akár geometriai alakzatban is készülhetnek. Egy márványból készült modern váza letisztult és elegáns arculatot ad.

Kezdjük átlátszó üveg vázákkal, amelyek modern stílust árasztanak. A fémből készült arany és ezüst tónusok ünnepélyes megjelenést adnak, és ha modern, különleges formában jelennek meg, az extravagáns megjelenést ad. 

 

Vintage váza 

Merj más lenni a következő vázával, amit vásárolsz! A vintage vázáknak különleges varázsa van, ami felidéz egy régmúlt időket, mintha saját történettel bírnának.

A vintage váza nemcsak a virágok bemutatására használható. Egy megfelelő méretű és alakú vintage váza használható akár gyertyatartóként is. Még szebben mutat egy vintage komódon vagy tálalószekrényen. A vintage vázák kiválóan alkalmasak arra is, hogy tárolóként használjuk azokat a kicsi, mindennapi eszközökhöz, mint például kulcsokat, levelek. Tegye a vázát az előszoba konzolasztalára, mint kényelmes tárolót, és mindig tudni fogja, hol találja meg az apró dolgokat.

Fehér váza 

A fehér váza egy időtlen és elegáns megoldás bárhol és bármikor alkalmazható. A fehér szín letisztultság és kifinomultság jelképe, ezért szinte bármilyen stílushoz használhatod, legyen szó modern vagy régies vintage enteriőrről.

Magas padlóváza

Egy magas padlóváza már önmagában is tekintélyt parancsoló és szemet gyönyörködtető megoldás. Nappaliban vagy nagyobb folyosókra, előszobába illik, a nyári hónapokban a teraszon is jól mutat. Nem feltétlen szükséges ebben növényt elhelyezned, mert így is mutatós darab lesz.

padlovaza

 

Összegezve

 A MAISONS Design lakberendezési webáruház vázák és egyéb dekorációs elemek nagy választékával áll rendelkezésedre, amelyek segítségével lenyűgöző beállításokat és dekorációkat hozhatsz létre.

Használd keresőnket!

Kosarad