Polyrattan vagy természetes rattan kerti bútort válasszak?

Polyrattan vagy természetes rattan kerti bútort válasszak?

Tavasszal, amikor a nap kidugja sárga koronáját a felhők közül, érezzük bőrünkön a meleg sugarait és hajnalban meghalljuk a madarak vidám csiripelését, már érdemes készülni a tavaszra és a nyárra! Ha vagy olyan szerencsés, hogy rendelkezel kerttel, terasszal vagy akár egy nagyobb balkonnal, készülhetsz grillezésre és a barátok szórakoztatására. A kényelmes összejövetelekhez kerti bútorokra is szükséged lesz. Ha tehát tavasszal kerti bútorok vásárlását fontolgatod, van néhány dolog, amit érdemes átgondolni. Egy kültéri rattan kerti bútor megvásárlása a nagyobb beruházások közé tartozik, ezért érdemes átgondolni, hogy melyiket válasszuk.

Valószínűleg Te is tudod, hogy kétféle rattan kerti bútor létezik: természetes és szintetikus.

 A szintetikus rattannak több előnye is van! Ha fontos a hosszú élettartam, érdemes szem előtt tartani, hogy a szintetikus rattan kerti bútorok sokkal tovább tartanak, mint a természetesek. A természetes rattan nagyon gyönyörű és hagyományos, klasszikus vintage kerti bútor. Azonban, drágább, és a természetes szálak miatt nem tart olyan sokáig, mint a szintetikus. Ha télikertbe keresel bútorokat, akkor a természetes rattan jó választás lehet. De ha tartós kerti bútorokat szeretnél, akkor erősen ajánljuk a szintetikus rattant.

Mi a rattan? 

A rattan egy vékony nádfajta, amely Afrika, Malajzia és a Fülöp-szigetek esős dzsungeleiben nő a nagyobb fák körül, és évszázadok óta használják fonott bútorok készítésére. Vékony csíkokra vágva az anyagot sokféle mintázatba lehet fonni, és az erősebb belső részt fonott anyaggá lehet dolgozni.

A rattan nagyon tartós, és páccal vagy festékkel kezelhető, ami azt jelenti, hogy a színek széles skálájában kapható, hogy illeszkedjen kerthez, erkélyhez vagy balkonhoz.

Melyik a jobb: valódi rattan vagy polyrattan kerti bútor? 

Az egyik legfontosabb különbség a kettő között az, hogy a műanyag rattan általában hosszabb élettartamú. Ellenáll az UV sugárzásnak (vagyis nem színeződik el a napon) és vízálló, így tökéletes a kertben. A természetes rattan a szabadban is használható, de hűvösebb, nedvesebb időjárás esetén érdemes bent tárolni, vagy télikertben használni.

A valódi rattan tökéletes választás benti bútornak, mert rugalmas és gyönyörű. Bár a rattan az egyik legerősebb fafajta, esős időhöz nem igazán illik, így nem ajánlatos egész évben kint tartani, és nyáron is érdemes eltenni, vagy lefedni, vagy épp nem használod. Hajlamos a rothadásra, ha a nedves körülményeknek van kitéve. Ez azt jelenti, hogy a rattan bútorokat nem lehet mindig kint hagyni.

A szintetikus rattan sokkal tartósabb megoldás. Az időjárásálló tulajdonságai, például az UV-sugarakkal és a nedves körülményekkel szembeni ellenállóképessége miatt jobb választás, ha ez a fő szempont.

Miért tart tovább a polyrattan kerti bútor?

Míg a természetes rattan károsodhat a nap, a fagy és az eső miatt, a jó és minőségi szintetikus rattan általában időjárásálló. A jó minőségű mesterséges rattan kerti bútorok UV-állóak, és nem teszi tönkre őket az rossz időjárás. Ne tévesszen meg, hogy sokkal könnyebb, mint a természetes rattan, de erősebb is! Az, hogy meddig tart, leginkább azon múlik, hogy mennyire gondozod. Fontos, hogy amikor nem használod, tartsd lefedve tárolva, hogy biztosítsd a védelmét. Ez általában a por, illetve a penész és a penészgomba felgyülemlésének megakadályozására szolgál.

polyrattan kerti bútor szett

A szintetikus rattan mesterséges szálakból készül. Ez teszi strapabíróbbá és tartósabbá, mint a valódi rattan természetes anyaga. A szálakat ugyanúgy szövik, mint a valódi rattan, hogy ugyanolyan klasszikus fonott érzetet és megjelenést adjon. A szálakat ezután UV-adalékanyagokkal vonják be, amelyek megakadályozzák az évek során történő kifakulást, valamint védelmet nyújtanak az általános kopás és elhasználódás ellen. 

Hogyan ápoljuk a rattan bútorokat?

A polirattan bútorok a használat ideje alatt kevés karbantartást igényelnek. Ellentétben a természetes rattan bútorokkal, amelyeket speciális olajjal és tartósítószerekkel kell kezelni, a polifonott bútor figyelemre méltó ideig bírja szinte karbantartás nélkül. De azért szánj rá hetente néhány percet arra, hogy puha kefével leporold a bútorokat. Szennyeződés esetén is nagyon könnyen tisztítható meleg vízzel, és nem hajlamos a rozsdára, mint a vas kerti bútorok, vagy a penészre, mint a természetes rattan.

Nemcsak sokkal olcsóbb, mint a keményfa, hanem szinte ugyanolyan hosszú ideig tart. A poli rattan szinte a legújabb tervezési trend, ami megkönnyíti a terasz díszítését rattan segítségével.

A szintetikus rattan tisztítása egyszerű. Mindent egybevetve, a szintetikus rattan bútorokkal jó 10 éves futási időre számíthatsz. Ez a természetes rattan esetében nem elérhető szám, így mindenképpen érdemes szem előtt tartani ezt az alternatív megoldást. 

Mindkét fajtát nedves ruhával vagy szivaccsal lehet tisztítani, de a természetes rattanhoz csak nagyon enyhén szabad nyúlni. A kisebb nyílásokba való bejutáshoz tegyél fel buborékos, nem roncsoló mosogatószert egy tiszta fogkefére, hogy óvatosan hozzáférj a nehezen elérhető foltokhoz és fellazítsa a szövésen belül rekedt szennyeződéseket.

Vízálló-e a rattan, és hagyhatom-e kint a rattant az esőben?

A polyrattan úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a fagynak, az esőnek és a napfénynek, de ez nem jelenti azt, hogy legyőzhetetlen. Még mindig vonzhatja a penészt, ha nem tisztítják rendszeresen. A téli hónapokban ajánlott a rattan bútorokra zárt huzatot helyezni. Vagy még jobb, ha száraz, zárt helyen tárolod, például garázsban vagy fészerben. Sajnos a természetes rattan nem vízálló, és fedett, száraz helyet tovább él.

Hogyan vállasszunk jó polyrattan kerti bútort? 

Ha megnézed a műrattan kerti bútor webáruházak online kínálatát, nagyon nagy árkülönbségeket fogsz találni hasonló megoldásokra. Íme néhány tipp, amit érdemes fontolóra venni:

  1. Győződj meg róla, hogy UV-álló, így ellenáll a napsütésnek.
  2. Olyan párnákat válassz, amelyek kiegészítik a bútort. A vékonyak nem bírják sokáig a szabadban, és nem túl kényelmesek, és minden székhez vízlepergető ülőpárnát ajánlunk.
  3. A PE vagy HDPE rattan a legjobb rattan típusok, mivel környezetbarát a gyártási folyamatuk, újrahasznosíthatóak, időjárásállóak és strapabíróbbak, mint a PU vagy a PVC. Ráadásul penészállóak is. A PE/HDPE megfelelő ápolás, tisztítás és védelem mellett több mint 10 évig is eltarthat. A PVC talán nem olyan tartós, de ha gondosan ápolják, akkor 3+ év használatra számíthatsz a megvásárolt terméktől.
  4. Ennek eredményeképpen a PVC rattan általában olcsóbb, mint a többi, ezért ezt tartsd szem előtt, amikor a költségvetést tervezed.
  5. Ügyelj arra, hogy olyan bútorkeretet vásárolj, amelyek erős váza van. A rattanban az a nagyszerű, hogy az alumíniumkeret nem rozsdásodik a szabadban, ellentétben az acéllal.

 

A minőségi polyrattan kerti bútorok keresésekor egy másik tényező a szett keretének elkészítéséhez használt anyag. A jó minőségű garnitúrák nagy része porszórt alumíniumkerettel rendelkezik, amely tökéletes kültéri garnitúrákhoz. A porszórt alumínium nem rozsdásodik, és védelmet nyújt az oxidáció ellen, miközben könnyű is. Ez az anyag tökéletes olyan szettekhez, amelyek élettartamuk nagy részét, ha nem egészét a szabadban töltik.

Az acél gyakran szerepel a kerti bútorok kereteinek felsorolt anyagaként is. Bár erős, stabil anyag, hajlamos a rozsdásodásra. A rozsdásodás csökkenti a termék élettartamát, valamint befolyásolja a készlet általános megjelenését.

Használd keresőnket!

Kosarad