Polyrattan vagy természetes rattan kerti bútort válasszak?

Polyrattan vagy természetes rattan kerti bútort válasszak?

Tavasszal, amikor a nap kidugja sárga koronáját a felhők közül, érezzük bőrünkön a meleg sugarait és hajnalban meghalljuk a madarak vidám csiripelését, már érdemes készülni a tavaszra és a nyárra! Ha vagy olyan szerencsés, hogy rendelkezel kerttel, terasszal vagy akár egy nagyobb balkonnal, készülhetsz grillezésre és a barátok szórakoztatására. A kényelmes összejövetelekhez kerti bútorokra is szükséged lesz. Ha tehát tavasszal kerti bútorok vásárlását fontolgatod, van néhány dolog, amit érdemes átgondolni. Egy kültéri rattan kerti bútor megvásárlása a nagyobb beruházások közé tartozik, ezért érdemes átgondolni, hogy melyiket válasszuk.

Valószínűleg Te is tudod, hogy kétféle rattan kerti bútor létezik: természetes és szintetikus.

 A szintetikus rattannak több előnye is van! Ha fontos a hosszú élettartam, érdemes szem előtt tartani, hogy a szintetikus rattan kerti bútorok sokkal tovább tartanak, mint a természetesek. A természetes rattan nagyon gyönyörű és hagyományos, klasszikus vintage kerti bútor. Azonban, drágább, és a természetes szálak miatt nem tart olyan sokáig, mint a szintetikus. Ha télikertbe keresel bútorokat, akkor a természetes rattan jó választás lehet. De ha tartós kerti bútorokat szeretnél, akkor erősen ajánljuk a szintetikus rattant.

Mi a rattan? 

A rattan egy vékony nádfajta, amely Afrika, Malajzia és a Fülöp-szigetek esős dzsungeleiben nő a nagyobb fák körül, és évszázadok óta használják fonott bútorok készítésére. Vékony csíkokra vágva az anyagot sokféle mintázatba lehet fonni, és az erősebb belső részt fonott anyaggá lehet dolgozni.

A rattan nagyon tartós, és páccal vagy festékkel kezelhető, ami azt jelenti, hogy a színek széles skálájában kapható, hogy illeszkedjen kerthez, erkélyhez vagy balkonhoz.

Melyik a jobb: valódi rattan vagy polyrattan kerti bútor? 

Az egyik legfontosabb különbség a kettő között az, hogy a műanyag rattan általában hosszabb élettartamú. Ellenáll az UV sugárzásnak (vagyis nem színeződik el a napon) és vízálló, így tökéletes a kertben. A természetes rattan a szabadban is használható, de hűvösebb, nedvesebb időjárás esetén érdemes bent tárolni, vagy télikertben használni.

A valódi rattan tökéletes választás benti bútornak, mert rugalmas és gyönyörű. Bár a rattan az egyik legerősebb fafajta, esős időhöz nem igazán illik, így nem ajánlatos egész évben kint tartani, és nyáron is érdemes eltenni, vagy lefedni, vagy épp nem használod. Hajlamos a rothadásra, ha a nedves körülményeknek van kitéve. Ez azt jelenti, hogy a rattan bútorokat nem lehet mindig kint hagyni.

A szintetikus rattan sokkal tartósabb megoldás. Az időjárásálló tulajdonságai, például az UV-sugarakkal és a nedves körülményekkel szembeni ellenállóképessége miatt jobb választás, ha ez a fő szempont.

Miért tart tovább a polyrattan kerti bútor?

Míg a természetes rattan károsodhat a nap, a fagy és az eső miatt, a jó és minőségi szintetikus rattan általában időjárásálló. A jó minőségű mesterséges rattan kerti bútorok UV-állóak, és nem teszi tönkre őket az rossz időjárás. Ne tévesszen meg, hogy sokkal könnyebb, mint a természetes rattan, de erősebb is! Az, hogy meddig tart, leginkább azon múlik, hogy mennyire gondozod. Fontos, hogy amikor nem használod, tartsd lefedve tárolva, hogy biztosítsd a védelmét. Ez általában a por, illetve a penész és a penészgomba felgyülemlésének megakadályozására szolgál.

polyrattan kerti bútor szett

A szintetikus rattan mesterséges szálakból készül. Ez teszi strapabíróbbá és tartósabbá, mint a valódi rattan természetes anyaga. A szálakat ugyanúgy szövik, mint a valódi rattan, hogy ugyanolyan klasszikus fonott érzetet és megjelenést adjon. A szálakat ezután UV-adalékanyagokkal vonják be, amelyek megakadályozzák az évek során történő kifakulást, valamint védelmet nyújtanak az általános kopás és elhasználódás ellen. 

Hogyan ápoljuk a rattan bútorokat?

A polirattan bútorok a használat ideje alatt kevés karbantartást igényelnek. Ellentétben a természetes rattan bútorokkal, amelyeket speciális olajjal és tartósítószerekkel kell kezelni, a polifonott bútor figyelemre méltó ideig bírja szinte karbantartás nélkül. De azért szánj rá hetente néhány percet arra, hogy puha kefével leporold a bútorokat. Szennyeződés esetén is nagyon könnyen tisztítható meleg vízzel, és nem hajlamos a rozsdára, mint a vas kerti bútorok, vagy a penészre, mint a természetes rattan.

Nemcsak sokkal olcsóbb, mint a keményfa, hanem szinte ugyanolyan hosszú ideig tart. A poli rattan szinte a legújabb tervezési trend, ami megkönnyíti a terasz díszítését rattan segítségével.

A szintetikus rattan tisztítása egyszerű. Mindent egybevetve, a szintetikus rattan bútorokkal jó 10 éves futási időre számíthatsz. Ez a természetes rattan esetében nem elérhető szám, így mindenképpen érdemes szem előtt tartani ezt az alternatív megoldást. 

Mindkét fajtát nedves ruhával vagy szivaccsal lehet tisztítani, de a természetes rattanhoz csak nagyon enyhén szabad nyúlni. A kisebb nyílásokba való bejutáshoz tegyél fel buborékos, nem roncsoló mosogatószert egy tiszta fogkefére, hogy óvatosan hozzáférj a nehezen elérhető foltokhoz és fellazítsa a szövésen belül rekedt szennyeződéseket.

Vízálló-e a rattan, és hagyhatom-e kint a rattant az esőben?

A polyrattan úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a fagynak, az esőnek és a napfénynek, de ez nem jelenti azt, hogy legyőzhetetlen. Még mindig vonzhatja a penészt, ha nem tisztítják rendszeresen. A téli hónapokban ajánlott a rattan bútorokra zárt huzatot helyezni. Vagy még jobb, ha száraz, zárt helyen tárolod, például garázsban vagy fészerben. Sajnos a természetes rattan nem vízálló, és fedett, száraz helyet tovább él.

Hogyan vállasszunk jó polyrattan kerti bútort? 

Ha megnézed a műrattan kerti bútor webáruházak online kínálatát, nagyon nagy árkülönbségeket fogsz találni hasonló megoldásokra. Íme néhány tipp, amit érdemes fontolóra venni:

  1. Győződj meg róla, hogy UV-álló, így ellenáll a napsütésnek.
  2. Olyan párnákat válassz, amelyek kiegészítik a bútort. A vékonyak nem bírják sokáig a szabadban, és nem túl kényelmesek, és minden székhez vízlepergető ülőpárnát ajánlunk.
  3. A PE vagy HDPE rattan a legjobb rattan típusok, mivel környezetbarát a gyártási folyamatuk, újrahasznosíthatóak, időjárásállóak és strapabíróbbak, mint a PU vagy a PVC. Ráadásul penészállóak is. A PE/HDPE megfelelő ápolás, tisztítás és védelem mellett több mint 10 évig is eltarthat. A PVC talán nem olyan tartós, de ha gondosan ápolják, akkor 3+ év használatra számíthatsz a megvásárolt terméktől.
  4. Ennek eredményeképpen a PVC rattan általában olcsóbb, mint a többi, ezért ezt tartsd szem előtt, amikor a költségvetést tervezed.
  5. Ügyelj arra, hogy olyan bútorkeretet vásárolj, amelyek erős váza van. A rattanban az a nagyszerű, hogy az alumíniumkeret nem rozsdásodik a szabadban, ellentétben az acéllal.

 Táblázatos összehasonlítás

Tulajdonság Természetes rattan Polyrattan/szintetikus rattan
Anyag Természetes növényi rostok Polyrattan műanyagból készült
Időjárásállóság Kevésbé ellenáll a nedvességnek és UV-sugaraknak Jó ellenállás a nedvességnek és UV-sugaraknak
Tartósság Kevésbé tartós, hajlamos a kicsorbulásra és törésre Tartósabb, ellenállóbb a kicsorbulásra és törésre
Karbantartás Igényel rendszeres tisztítást és időnkénti ápolást (pl. lakkozás, olajozás) Könnyen tisztítható, nincs szükség időnkénti ápolásra
Rugalmasság Rugalmasabb, de könnyebben megereszkedhet vagy deformálódhat Általában merevebb, de megőrzi alakját hosszabb ideig
Kényelem Természetes érzet, de lehetnek keményebbek Általában kényelmesebb, puha tapintású
Ár Általában drágább az eredeti rattanbútoroknál Általában olcsóbb, de minőségtől függően változhat
Környezetbarát Környezetbarátabb, biológiailag lebomló Kevesebb környezeti hatással jár a gyártása során

 

Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai, és a végleges választás függ az egyéni preferenciáktól, a tervezett használat helyétől és az elérhető költségvetéstől.

 

A minőségi polyrattan kerti bútorok keresésekor egy másik tényező a szett keretének elkészítéséhez használt anyag. A jó minőségű garnitúrák nagy része porszórt alumíniumkerettel rendelkezik, amely tökéletes kültéri garnitúrákhoz. A porszórt alumínium nem rozsdásodik, és védelmet nyújt az oxidáció ellen, miközben könnyű is. Ez az anyag tökéletes olyan szettekhez, amelyek élettartamuk nagy részét, ha nem egészét a szabadban töltik.

Az acél gyakran szerepel a kerti bútorok kereteinek felsorolt anyagaként is. Bár erős, stabil anyag, hajlamos a rozsdásodásra. A rozsdásodás csökkenti a termék élettartamát, valamint befolyásolja a készlet általános megjelenését.

Használd keresőnket!

Kosarad