Hogyan használjuk a lerakóasztalt?

Hogyan használjuk a lerakóasztalt?

A larakóasztal olyan kis méretű, de funkcionális asztal, amely a legtöbb otthonban megtalálható. De hova is tegyünk valójában és mi célt szolgálnak? 

Nos, ez az igényeidtől függ. Néha csak egy kis asztalra van szükségünk, amely elfér otthonod egy kis  üres sarkában. Máskor pedig egy lerakóasztalra van szükségünk a kanapé mellé. Vannak, akik a dohányzóasztal helyett a kanapé karfái mellé többféle oldalsó asztalt választanak, hogy ne kelljen előre hajolniuk, hogy elérjék az italokat vagy az ételeket. A lerakóasztalok lehetővé teszik, hogy egyszerűen oldalra lendítsük a karunkat, hogy elérjük, amit oda helyeztünk.

A lerakóasztalok számos célt és lakberendezési igényt szolgálhatnak. Ezek a megbízható asztalok a fától az üvegen át a fémig számos anyagból készülnek. Lehetnek polcokkal az asztallap alatt, vagy akár egy-két fiókkal is a rejtett tároláshoz. 

A lerakóasztal mérete

A magasságot illetően tartsd szem előtt, hogy egy jó asztalka magassága néhány centiméterrel rövidebb lesz, mint a kanapé vagy a szék karfája, amely mellett ülsz. A felületnek legalább 50 cm szélesnek kell lennie, hogy elegendő hely legyen egy kis asztali lámpa és egyéb kiegészítők számára, amelyeket esetleg ezen az asztalon szeretnél tartani.

 

Mi a különbség a lerakóasztal és a konzolasztal között? 

A konzolasztal széles, viszonylag keskeny és nagyjából olyan magas, mint egy hagyományos asztal vagy íróasztal. A konzolasztalt gyakran a falhoz állítják - de ha a kanapé hátuljához állítják, akkor kanapéasztalnak is nevezik.

Az átlagos konzolasztal magassága 75 cm, bár a design asztalok magassága ettől kisebb mértékben eltérő lehet. Mivel gyakran a kanapé hátuljánál helyezik el őket, a konzolasztalokat úgy tervezik, hogy elég magasak legyenek ahhoz, hogy könnyen elérjük róla a tárgyakat - és elég alacsonyak ahhoz, hogy ne "lógjanak ki" a kanapé mögül a szélén.

A lerakóasztal  - ahogy a neve is sugallja, egy olyan bútordarab mellé kerül, amelyen az ember ül, például egy kanapé vagy egy ágy mellé. Fő célja, hogy a legfontosabb tárgyak könnyen elérhetőek legyenek.

A lerakóasztalok és a konzolasztalok célja nagyon különböző. A lerakóasztalok elsősorban funkcionálisak, és olyan felületként szolgálnak, amelyen a kanapén, széken vagy ágyon ülő emberek számára könnyen elérhető távolságban elhelyezhető tárgyakat lehet elhelyezni. A konzolasztal általában önállóan áll, mint fókuszpont, és gyakran legalább annyira dekoratív, mint amennyire funkcionális.

 

Hol használhatjuk a lerakóasztalt? 

A design lerakóasztalok egyediek, és bármely helyiségben könnyen használhatóak. Igazán univerzális, és mindenhol különleges hangsúlyt teremtenek. Különösen a nappali, az étkező vagy az alvóhelyiségben hasznos társak. 

lerakoasztal

Ezek mindig praktikus helyek egy csésze tea megpihentetéséhez vagy néhány kedvenc holmink bemutatásához. A nappaliban egy-két lerakóasztal a kanapé vagy a fotel mellett sosem árt. A hálószobában a hagyományos éjjeliszekrények helyettesítésére is alkalmasak. Az irodában pedig jó helye lehet egy lámpának vagy néhány könyvnek.

A nagyon szögletes bútorokkal berendezett helyiségekben egy kerek oldalsó lerakóasztal kontrasztot és lágyságot adhat. Vagy ha minimalista, modern megjelenést szeretnél elérni, egy letisztult vonalvezetésű és egyszerű stílusú vintage lerakóasztal jól működik.

Milyen stílust és formát válaszzak? 

A megfelelő larakóasztal megtalálása otthonodba nem könnyű, de van néhány egyszerű szempont, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt beszereznél egyet. Néhány dolog, amire érdemes odafigyelned, mielőtt új asztalt vásárolnál:

az asztalka mérete, formája és színe.

Miután eldöntötted, hogy milyen méretű legyen az asztalka, gondolkodj el az asztal formáján. A kerek larakóasztalok a legnépszerűbbek, mert ezek adják a legtöbb lehetőséget az asztal tájolásának beállítását illetően. Ezenkívül a kerek larakóasztalok megkönnyítik a nehezen kitölthető kis sarkok kitöltését. Ha valami szögletesebbet keresel, a keskeny konzolasztal egy másik jó lehetőség. Ezek az asztalok téglalap alakúak és meglehetősen hosszú és keskeny asztalok.

lerakoasztal

Természetesen vannak más formák is, amelyek közül választhatsz, például ovális vagy háromszög alakúak.

Végül, a larakóasztalok kiválasztásakor ki kell választani a színt. Mivel a minimalizmus és a modern dizájn népszerű stílusok, a fehér larakóasztal remek választás. Ráadásul ez a szín szinte bármivel jól megy. A fehér larakóasztal kontrasztot teremthet sötét színű szobákban, vagy beleolvadhatnak és hangsúlyozhatják a világosabb szobákat. Természetesen vannak más színtípusok is. Ha a modern, glamour stílust kedveled, válassz arany színű asztalt.

Egy lerakóasztalt szinte bármire használhatsz. Így nem meglepő, hogy méretben, formában és megjelenésben is változnak. A legtöbb asztal kerek vagy négyzet alakú, de találsz téglalap, tulipán és ovális formájú asztalokat, valamint nagyobb konzolasztalokat is.

A legtöbb szögletes lerakóasztalnak négy lába van, míg a kerek asztaloknak általában három lábuk szokott lenni. A vintage lerakóasztalok gyakran fából készülnek, például teakfából, bükkből és mahagóniból. De készülhetnek üvegből is, sárgaréz részletekkel, és más anyagokból, például krómból, márványból, vagy akár kőből is. A vintage lerakóasztalok lehetnek párban, vagy egy  önálló darabként is. Egyesek fiókokat vagy polcot tartalmaznak egy kis extra tárolás érdekében.

A lerakóasztal tökéletes befejező eleme egy szobának. Egy csipetnyi extra stílust adnak anélkül, hogy túlzóak lennének. A század közepi oldalsó asztalok felismerhetők visszafogott stílusukról. A bambusz oldalasztalok laza, boho hangulatot teremtenek. Az antik háromlábú asztalok pedig autentikus, hagyományos megjelenést kölcsönöznek.

Használd keresőnket!

Kosarad