Milyen konzolasztal illik az otthonomba?

Milyen konzolasztal illik az otthonomba?

A kanapéasztalként is ismert konzolasztal súlyponti bútor lehet az enteriőrben, amelyet a nappaliban, a hálószobában vagy az előszobában is használhatunk. Nagyszerű hely egy szép virágokkal teli váza, fényképkeretek és más apróságok elhelyezésére, amelyek otthonos hangulatot teremtenek. Különösen egy kis helyiségben vagy keskeny folyosón a konzolasztal tükörrel való párosítása nagyobbnak érezteti a teret. A konzolasztalok sokféle stílusban, méretben és anyagban kaphatók. A megfelelő konzolasztal kiválasztása nagy odafigyelést igényel, hogy praktikusság és megjelenés szempontjából is elérjük vele a kiválasztott célunkat.

Ebben a cikkben néhány fontos szempont, tipp segít Neked eldönteni, hogy melyik típusú konzolasztal felel meg legjobban céljaidnak.

A kezdetek

Először is döntsd el, hová kerül a konzolasztal, majd mérd le a rendelkezésre álló helyet. Figyelj arra, hogy az elhelyezés után is megfelelő hely maradjon a közlekedésre, és ne keltsen a szobának túlzsúfoltság érzetét. 

A konzolasztalokat gyakran a kanapé hátuljához helyezik (így a másik neve a kanapéasztal). Ha erre a célra vásárolsz konzolasztalt, mérd meg a kanapé magasságát is. A konzolasztalnak ugyanolyan magasnak vagy kissé alacsonyabbnak kell lennie, mint a kanapé hátulja.

Különösen akkor, ha egy egész szoba berendezéséről van szó, készíts költségvetést. Ha tudod, hogy mennyit költhetsz, az segít a választásban is.

Válaszd ki a konzolasztal stílusát. Ha azt szeretnéd, hogy illeszkedjen a meglévő berendezéshez, akkor fontos, hogy a szobában már lévő bútorokkal összhangban legyen. Ha vizuálisan érdekes fókuszpontot szeretnél létrehozni, akkor válassz egy konzolasztalt aminek markáns megjelenése van, de itt is figyelj arra, hogy a bútor illeszkedjen többihez  stílusban és anyagában.

konzolasztal

Gondolj a színre. Ha a szoba kicsi, válassz világos, fa kivitelű konzolasztalt, mivel a világosabb színek nagyobbá teszik a helyet.

Különösen, ha a konzolasztalt folyosóra szánod, vedd fontolóra a fiókkal, nyitott polcokkal, vagy ajtós szekrénnyel rendelkező darab megvásárlását. Növeli a bejárat funkcionalitását azáltal, hogy a családnak és a vendégeknek egyaránt helyet ad kulcsok, kesztyűk, pénztárcák elhelyezésére.

A konzolasztal stílusa

Ha minden szobához egy stílus választasz, az folytonosságot és konzisztens megjelenést ad  otthonod számára, és közvetlenül tükrözi személyes ízlésed és életmódodat. A lakberendezési stílusokhoz igazodva beszélhetünk hagyományos, vidéki megoldásokról, mint a vingate vagy rusztikus, de lehet, kortárs, modern stílus is, mint például a glamour. De a lakberendezési webáruházak kínálatában már találsz bohém, távol-keleti, vagy akár marokkói-arab stílusokat is.

Vintage konzolasztal

A klasszikus vintage konzolasztal bútorok általában fából készülnek, világos és díszes felületet kapnak, és gyakran antikolt, koptatott hatású befejezéssel látják el, hogy felidézze a régmúlt időket. Ezeket a bútordarabokat gazdagon díszítik az olyan összetett és dekoratív részletek, mint a díszlécek, az esztergált orsók, az ívelt, elegáns lábazat és a vintage fogantyúk. Általában ezek nagy, markáns méretűek így lenyűgözően tekintélyes megjelenést biztosítanak. A vintage bútorok több történelmi időszakot és évszázadokat idéznek és ölelnek fel, a reneszánsztól a viktoriánus korig.

vintage konzolasztal

Rusztikus konzolasztal

A rusztikus konzolasztal fából készül, néha fém erősíti a vázat. A természetközeliséghez igazodó natúr világos, vagy sötétbarna színűek. Manapság elterjedt megoldás az újrahasznosított fából készült bútordarabok. A rusztikus stílusra jellemzően látszódnak a fa természetes erezetei, hibái is, melyek nem a termék hibájára utalnak, hanem a rusztikus jellegére. Vidéki otthonokba illő megoldás. Ezek a bútorok kevésbé díszesek, mint a vintage, inkább letisztult, minimalista darabok. 

Glamour modern konzolasztal

A glamour konzolasztal sokszor geometriai mintákat vagy aszimmetrikus megjelenítést kapnak és a stílusra jellemzően fémből készülnek üveg asztallappal. Pompázó arany vagy ezüst színűek, gyakran a fekete színnel kombinálva.

A konzolasztal anyaga

Mivel konzolasztalt gyakran különböző kulcsok lerakására, asztali lámpa vagy emléktárgyak, fényképek tárolására használjuk, fontos, hogy erős, masszív és egyben vonzó is legyen. Amikor a konzolasztal anyagáról döntesz, fontos szempont, hogy az asztallap miből készül. Fontos, hogy például ne karcolódjon, és könnyen tisztítható legyen.

A valódi fa konzolasztal olyan bútor, amelyet még sokáig használhatsz. A bútorok legtartósabb anyagának tekinthető valódi fa bútorok a fák törzséből készülnek. A bútorok építéséhez népszerű keményfa a bükk, a tölgy vagy a juhar, illetve manapság a mangófa bútorok is igen népszerűek, masszívak. Az olyan puhafákat, mint a fenyő és a cédrus szintén gyakran használják a lakberendezésben bútorok elkészítéséhez. A "keményfa" és a "puhafa" kifejezések arra utalnak, hogy a bútorok készítéséhez használt fa lombhullató vagy tűlevelű, örökzöld fából származik-e, és nem a fa keménységére vagy puhaságára utal.

A fém konzolasztalok elegáns és letisztult megjelenéssel rendelkeznek, elsősorban a modern, glamour, kortárs darabok készülnek fémből. Ez lehet vas, acél, alumínium vagy más ötvözet. A fém konzolasztal tipikusan üveg- vagy akár márvány asztallappal rendelkezik. Mivel a fém bútorok különböző típusú fémekből készülnek, a felhasznált anyag minősége, robosztussága gyártónként változhat. A fém konzolasztal nemcsak stílusos, hanem strapabíró és könnyen ápolható.

konzolasztal

Az üveg sokféle konzolasztal lapjának népszerű anyaga. Ha ilyen konzolasztal mellett döntesz, a  vásárlásakor válassz edzett üvegből készült típust. Az edzett üveg kétféle módon készülhet: hővel kezelik vagy kémiai oldattal bevonják.

A konzolos asztallap másik népszerű anyaga a különféle kő, különösen a márvány, a gránit és a pala. 

A konzolasztal célja, típusa

Igen, a külső fontos, de a funkció is legalább annyira. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a konzolasztalból, vásárolj olyat, amely mind a megjelenésében, mind a funkcionális céloknak megfelel. Először határozd meg az asztal elsődleges célját: a különböző lakberendezési kiegészítők, például egy lámpa vagy egy váza elhelyezése a cél, vagy azt szeretnéd, ha valahol tárolhass kisebb hétköznapi használati dolgokat, kulcsokat, vagy akár télen sálakat és kesztyűket, hogy azok mindig kéznél legyenek. Mivel nagyon sokféle típus és stílus közül lehet választani, válassz egy konzolasztalt, amely hatékonyabbá teszi az otthonod, miközben új arculatot és külsőt is kölcsönöz.

A konzolasztalokat úgy tervezték, hogy a falhoz vagy a kanapéhoz támaszkodjanak, és többféle célt szolgálhatnak. Különböző formájúak és méretűek lehetnek, többek között téglalap alakúak és oválisak. 

A félholdas, íves vagy más néven félkör alakú konzolasztalt francia nevével, a demilune konzolasztalként szokták emlegetni. Fémből vagy fából készült félkör alakú konzolasztal különösen elegáns egy folyosón, és a tágasság érzetét kelti. 

A nappali vagy a családi szoba konzolasztala nagyon sokoldalúan is használható, mivel büféasztalként vagy minibárként is funkcionálhat. A konzolasztal új színt hozhatnak az enteriőrbe.

Mekkora konzolasztalt válassz?

Átlagosan egy konzolasztal hossza 60-120 cm, magassága 60-90 cm, mélysége 30-40 cm.  Ha kanapé mögé helyezed, figyelj arra, hogy ne legyen magasabb, mint a kanapé. Folyosón, fal mellett arra figyelj, hogy maradjon elég hely a közlekedésre, ne legyen tőle túlzsúfolt a tér.

Tipp: ha egy fali tükröt akasztasz a konzolasztal felé, az növeli a térérzetet.

 

Melyek a legnépszerűbb konzolasztal típusok?

Keskeny konzolasztal

A leggyakoribb modell a keskeny konzolasztal. Az ilyen bútorok nem sok helyet foglalnak el, míg egy üres falat tökéletesen díszítenek, ahol nem fér el például egy szekrény vagy gardrób. Elférnek folyosón, vagy kisebb nappaliban is, megfelelő helyet adva apró tárgyak tárolásához, de megfelelő helyet hagyva a térben. Egy keskeny konzolasztal felett a fali tükör is impozánsan mutat.  

Fehér konzolasztal

Semmi sem nyugtatja meg jobban a szemünket és lelkünket, mint a friss fehér belső tér. A fehér a tisztaságot, nyugodtságot és a békét jelképezi, valamint világosságot ad. A sima fehér enteriőr ahhoz hasonlítható, mint amikor magas hegyek tetején egy mély friss levegőt veszel, ami megnyugtatja lelkedet. Éppen ezért a fehér konzolasztal népszerű választás fehér, világos otthonokba.  

konzolasztal

 

Arany konzolasztal

A Glamour stílus egyre népszerűbb lakberendezési stílusirányzat, melyre jellemző a pompázó, ragyogó, már-már a luxus érzetét keltő megoldások. Ezért gyakori szín és anyaghasználata az arany és a fém. Egy arany konzolasztal kitűnő választás Glam otthonokba. Ne elégedj meg az egyszerű megoldásokkal, a glamour konzolasztalok igazán dekoratív, különleges geometrikus mintázatokkal is kapható, akár webáruházunkban is.

konzolasztal

Összegzés

A konzolasztal népszerű bútor tárgy, melynek kiválasztása - mint minden nagyobb bútor - kellő odafigyelést igényel. A legfőbb szempontok a konzolasztal vásárlás során:

  1. Méret
  2. Stílus
  3. Szín
  4. Anyag
  5. Funkcionalitás



Használd keresőnket!

Kosarad