Gyakorlati útmutató bútorfogantyú kiválasztásához

Gyakorlati útmutató bútorfogantyú kiválasztásához

A lakberendezésben a legapróbb dolgok is nagyon sokat számítanak mind praktikum, mind megjelenés szempontjából. A tervezés során nagyon sok nagy döntést kell meghoznunk és néha megfeledkezünk az aprónak tűnő, de annál nagyobb befolyással bíró részletekről. A megfelelő bútorgomb vagy bútorfogantyú megválasztása nemcsak praktikum szempontjából fontos, de alapjaiban változtathatja meg nemcsak a szekrény, de akár az egész szoba harmóniáját, megjelenését.

A bútorfogantyúkat nap mint nap használjuk, így fontos, hogy strapabíró legyen, emellett kényelmes legyen a fogása, és a szekrényajtó vagy fiók nyitása, zárása. Ugyanakkor megvédik magát a bútort is attól, ha esetleg a konyhában ragacsos kézzel nyitod ki a szekrényt. 

Bútorfogantyú vagy bútorgomb

Nincs szigorú szabály, amelyet be kell tartani annak kiválasztásakor, hogy fogantyút, vagy bútorgombot, vagy esetleg mindkettőt válasszuk.

foganytú

A bútorgombok felülete kisebb, mint a fogantyú, olcsóbbak, és használhatóak fiókokokhoz és szekrényekhez is. Kicsit könnyebben telepíthetőek, mint a fogantyúk, mivel csak egy csavarra van szükség a gomb rögzítéséhez.

A fogantyúk nagyobbak, mint a gombok, és általában könnyebben megfoghatóak. Drágábbak, mint a bútorgombok, de sokféle méretben kaphatók. Hajlamosak lineáris alakjukkal vizuálisan kiegészíteni a fiókokat vagy a nagyobb szekrényeket.

A választásnál az egyik szempont lehet az, hogy az összes ajtóhoz csak bútorgombot és az összes fiókhoz csak fogantyút használunk, ez lehet vegyesen is egy nagyobb konyhaszekrénynél például.

Praktikussági szempontból sokkal kényelmesebb egy fiókot kinyitni egy fogantyúval, melyet meg tudunk markolni. Ezzel nagyobb erőt tudunk kifejteni, mintha csak két-három ujjunkkal fogjuk meg a bútorgombot. Ez rendkívül hasznos, mivel egyes fiókok nagyon nehezek is lehetnek ha például edényt, serpenyőt, vagy könyveket pakolunk bele.

Manapság azonban divatos és rendkívül esztétikusabb megjelenést adhat, hogy a szekrényekre csak bútorgombot teszünk, ez a hagyományos, vintage, rusztikus megközelítés. 

Ha fogantyú mellett döntesz, akkor figyelembe kell venned, hogy hogyan fogják őket felszerelni. A fiókokhoz általában vízszintes, az ajtókhoz függőleges megoldás javasolt. Utóbbi választás azonban kissé növelheti a tér zsúfoltságát.

A fogantyú stílusa és alakja

Miután eldöntötted a fogantyú típusát, el kell gondolkodni azon, hogy milyen stílus illik a legjobban a bútorhoz.

A fogantyú lehet négyzetes, hosszúkás, vagy kerek alakú. A választáshoz vedd figyelembe a bútor és a helyiség stílusát.

fogantyú

A vintage, rusztikus, régies hatást keltő otthonokba vintage fogantyú vagy bútorgomb illik, melyek enyhén díszesek, esetleg antikolt, és texturált részletekkel rendelkeznek. A modern szekrények általában letisztult vonalakkal és élekkel rendelkeznek, sima, minimál tervezésű, krómos kivitel illik hozzájuk.

A szekrény fogantyúi akkor működnek a legjobban, ha a stílusa kontrasztot ad a szobának. Milyen színűek a szekrények? Mi a helyzet a konyhai vagy nappali készülékek, a csaptelepek és a lámpák? 

Általában a sárgaréz szekrénnyel ellátott melegebb tónusú helyiségek vintage hangulatot árasztanak, míg a világosabb tónusú szekrények a sötétebb fogantyúval mutatnak jól.

A fogantyú mérete

A fiókok és a szekrények méretei különbözőek, ezért nehéz lehet meghatározni, hogy milyen méretűre van szükséged. Bár nincs meghatározott szabály, általában azt javasoljuk, hogy a húzási hossz a szekrény vagy a fiók szélességének körülbelül 1/3-a legyen.

Gyakorlati útmutató bútorfogantyú kiválasztásához

A 30 cm ”vagy annál kisebb méretű fiókok általában 8–10 cm hosszú fogantyúval, vagy 3-4 cm átmérőjű bútorgombbal működnek a legjobban.

A 30 és 70 cm közötti közepes fiókok jól működnek egy 10- 20 cm hosszú fogantyúval vagy 3-5 cm közötti átmérőjű fogantyúval.

A 70 cm-nél nagyobb nagyméretű fiókokhoz 20 cm-nél hosszabb fogantyúra vagy 4-5 cm -es vagy nagyobb átmérőjű gombra van szükség. Két fogantyú vagy bútorgomb használata nagy fiókhoz szintén kiválóan működik.

 

Gyakorlati tippek

  1. A fehér szekrényekben található fogantyú hangsúlyosan kiemelkedik, ezért remek lehetőség egy bátor darab kiválasztásához!
  2. Ha meleg tónusaid vannak, válassz arany, fekete vagy bronz fogantyút.
  3. Ha a hideg tónusok uralkodnak (pl. szürke), akkor az ezüst, ón, fekete és rozsdamentes acél fogantyú működik jól.
  4. Vedd figyelembe a helyiség megvilágítását, készülékeket és egyéb berendezéseket, bútorokat, és válassz azokhoz illő, hasonló színeket.
  5. Ha bizonytalan vagy nem rossz ötlet, ha megvásárolsz néhány mintát többféle lehetőségből, hogy lásd hogyan néznek ki valójában a környezetben.
  6. Érdemes néhány plusz darabot vásárolni, ha esetleg idővel valamelyiket cserélni kell, akkor legyen kéznél, és nem is biztos, hogy néhány év elteltével az a model már elérhető lesz.

bútorfogantyú

Fogantyú ára

A fogantyú ára függ a méretétől és az anyagától, mely lehet kerámia, fém, esetleg műanyag, vagy porcelán. Itt is érvényes az a szabály, hogy a minőséget és a szépséget meg kell fizetni. Mivel hosszú távú beruházásról van szó, és a fogantyú akár alapjaiban is befolyásolhatja a szoba, vagy konyha megjelenését, nézz körül alaposan, és ne feltétlenül a legolcsóbb megoldást választ. A minőségi fogantyú 1200-1300 Ft-tól kezdődik, és 3000-3500 Ft-ig mehet jellemzően. 

 

Aktuális bútorfogantyú kínálatunkat itt találod!

Használd keresőnket!

Kosarad