Hogyan díszítsük a kandalló keretet?

Hogyan díszítsük a kandalló keretet?

Ha közeleg az ősz és a tél, mindenki keresi a annak módját, hogyan adhatnánk egyszerre otthonosságot mind melegséget a belső tereknek. Erre kitűnő választás lehet egy kandalló. De egy jól megtervezett és az enteriőrbe illesztett beltéri kandallót nem csak a fűtés célja teszi olyan csábítóvá - az illat, a hang, a meleg, a lágy fény; szinte lehetetlen megismételni azt a hangulatot, amelyet egy igazi, duruzsoló fatűz varázsol. Még ha már nem is használjuk a késő tavaszi és nyári időszakban - a kandalló díszítése révén a szoba fókuszpontja lehet és karakteres megjelenést biztosít.

A kandalló szerves részét képezi a belsőépítészetnek így érdemes kellő figyelmet fordítani a körülötte lévő tér megjelenésére is. Az egyik fontos része a kandalló keret.

A kandalló dekorációs ötleteknek tükrözniük kell a belső tér színeit és stílusát. Ha egy képet választasz, győződj meg róla, hogy a színek jól illeszkednek az általános belsőépítészet színeihez. A kandalló virágainak színét is úgy válaszd meg, hogy azok beleillenek a szoba egyéb díszítőelemeihez. A kandalló anyaga is fontos. Ha fából készült, a rusztikus, vintage hangulat érdekében más fából készült dekorációs elemeket válassz. Ha pedig nincsenek különleges ötleteid a díszítéshez, a könyvek mindig jó választásnak bizonyulnak.

Kandalló díszítési ötletek

Egy harmonikus megoldás, ha a kandalló, a kandalló keret, a fal és a környező szegélyek azonos színtónusban vannak. Egy teljes festés segít kiemelni a díszléceket és más részleteket, miközben egységes hátteret teremt a kandalló egészének. 

 

kandallo keret

Egy másik megoldás a kandalló kiemelésére, ha a kerettel és a szoba falával kontrasztban álló színnel fested le a kandalló melletti fal egy részét. 

kandalló keret

 

Ha olyan házban laksz, ahol magas a belmagasság, akkor ezt ki tudod hangsúlyozni. A kandalló keret fölé helyezz el egy magas tükröt, vagy képet. A még nagyobb hatás érdekében válassz olyan tárgyat, színt, amely kontrasztban van a kandallóval. Ez a nagy, tárgy felfelé vonzza a tekintetet a kékre festett mennyezet felé.

kandallo keret

Ha azonban kicsi a belmagasság, akkor a kandalló keret fölé elhelyezett fali tükörrel növelheted a térérzetet.

 

kandallo keret

 

Vintage kandalló keret

A vintage tárgyak manapság rendkívül divatosak, és ha csak egy-két darabot is hozzáadsz otthonodhoz, az kifinomulttá és karakteressé teszi az enteriőrödet. Egy antik kandalló az egyik ilyen elem, amely egy csapásra gyönyörű hangulatot teremt, még ha nem is működik, ha jól stilizálod, akkor is a szoba kiemelt fókusza lehet.

 

Ha egy karakteres, dekoratív kandallód van egy vintage kandalló kerettel, hagyd, hogy a kandalló legyen a fókuszpont, és minimalizáld a körülötte lévő kiegészítők számát. Az üres falfelületet díszítheted egy egyszerű tükörrel és a kandalló keretre helyezhetsz oda illő vázát, gyertyatartót vagy fényképkeretet, így a hangsúly magára a kandallópárkányra helyeződik.

vintage kandallo keret

Egy csodás vintage kandalló keret elhelyezésére azonban nem feltétlenül szükséges kandalló. A jó hír, hogy ezek önálló bútordarabként is megállják a helyüket. Kandalló polcként is használhatod egy vintage fényképkerettel, gyertyatartóval, felette pedig egy vintage fali tükörrel karöltve. 

vintage kandallo keret

A kandalló keret díszítése szezonnak megfelelően

A kandalló díszítését szezononként változtathatod, akár hónaponként is. Február, Valentin nap a szerelmesek és a tavasz várás hónapja. Ekkor kaphat szív dekorokat is. Tavasszal és nyáron friss virágokat, ősszel dísztökkel, és októberben pedig akár Halloween hangulatot is teremthetsz a kandalló köré

Karácsonykor szintén alkalmas és dekoratív díszítő elemként használhatod, és igazán autentikus hangulatot varázsolhatsz a kandalló keretre akasztott karácsonyi zoknikkal, télapó zsákkal. A gyerekek imádni fogják. 

Összegezve

Összefoglalva néhány ötlet a kandalló keret díszítésére:

  • Képkeretek
  • Gyertyatartók
  • Szobrok
  • Vázák
  • Órák
  • Díszdobozok
  • festmények
  • tükrök 
  • Dísztányérok (állványokon)
  • Könyvhalmok
  • Árnyékdobozok érdekes tárgyakkal

Ezekre figyelj a harmónia érdekében:

  1. Színek: Vedd figyelembe a környező terület színeit
  2. A szimmetria segít egyensúlyt teremteni egy helyiségben, azonban ha már sok szimmetria van, akkor egy váratlan aszimmetrikus kompozíció is erőteljes megjelenést ad
  3. Mennyezet magassága
  4. A kandalló és a szoba stílusa illeszkedjen egymáshoz

Használd keresőnket!

Kosarad