Lakberendezés vintage stílusban

Lakberendezés vintage stílusban

A vintage lakberendezési stílus megoldásai azoknak szólnak, akik értékelik a régi dolgok elegáns egyszerűségét, az antik bútoroktól kezdve a múlt század elején vásárolt bájos kiegészítőkig. A vintage stílus a régimódi bútorok és antik lakberendezési kiegészítők romantikus varázsa, a tér és a fény harmóniája, a kopottas, ámde bájos enteriőr szívet melengető összhangja.

Ebben a stílusban az a jó, hogyha ki szeretnéd próbálni, nem kell az egész lakást, vagy szobát újratervezni, elegendő kezdetnek csak néhány vintage dekoráció, és ha beleszerettél, akkor szép lassan, lépésről lépésre szerezheted be a Neked tetsző vintage kiegészítőket. 

A vintage stílus jegyei 

A vintage stílus színei 

A vintage otthonokra a visszafogott színek a jellemzőek. Alapszínei a bézs, szürke, homok, krém, az antikolt hatások fokozása érdekében a barna. Emellett a vintage színpaletta kiegészítő színei a világos rózsaszín, a halványkék, illetve Provence stílussal ötvözve a halványlila néhány árnyalata is megfelelő lehet. A vintage belső tér így világos, nemes, és nyugodt lesz.

Ezek a kellemes, csendes, szívet melengető színek megteremtik a békés és a boldog kikapcsolódás harmóniáját. 

 vintage színek

A bézs és a barna árnyalatok a fehér színt „kisimítják”. A paletta sötétebb színeit a kontraszt és a világos színek hangsúlyozására használjuk. Tökéletes kombináció otthoni és irodai belső terek kialakításához. Ebben a légkörben jó dolgozni és pihenni.

vintage színek

 

A pasztell rózsaszín árnyalatok ideálisak a vintage számára. Használd ezeket a színeket egy vidéki ház teraszának díszítéséhez, és garantált lesz a kellemes 5 órai teázás idilli hangulata. 

A vintage stílus anyagai 

A vintage belsőépítészet régimódi és elegáns. Magában foglalja a régi vagy mesterségesen öregített bútorok és dekoráció használatát. A vintage üdvözli a természetes anyagokat: fa, ritkábban kő és kovácsolt elemek, természetes szövetek. A belső térnek úgy kell kinéznie, mintha több évtizeddel ezelőtt tervezték volna, az elmúlt évtizedek divatirányzatait kell tükröznie. Ezt a stílust romantikusnak is szokták nevezik: lágy, áramló vonalak, elegáns színek, szeretettel kiválasztott bútorok és dekoráció, mintha a nagyszülőktől örököltük volna - nem ócskaság, hanem örökség, amiknek megvan a saját történetük, melyet elmesélhetsz vendégeidnek.  

Vintage stílusú bútorok 

A vintage stílusú bútorok saját történelemmel, sztorival rendelkeznek. Mindegy, hogy valóban régi antik, vagy új darabok, de régies, kopottas látszatott keltőek.

A vintage bútorok a lakberendezés és a belsőépítészet egyik felkapott és izgalmas trendje.

De mi minősíti egy darabot vintage-nek?

Erre nincs szabályrendszer. Általában azt mondhatjuk, hogy ahhoz, hogy egy bútor "VINTAGE"-nek minősüljön, 30 és 100 év közötti korúnak kell lennie.  A 100 év feletti bútorokat már antik bútoroknak tekintjük. Minden olyan darab, amely az 1990-es évektől napjainkig terjed, egyszerűen csak használt bútor.

A jó hír azonban, hogy ma már sok gyártó kínálatában megtalálsz vintage stílusú új bútorokat, melyek megfelelnek a stílus követelményeinek. Így, ha nem szeretnéd a hétvégeidet régiség boltokban, piacokon tölteni, hogy régi bútorokat keress, a vintage lakberendezési webáruházak kínálatát is megnézheted. Ezekre még jótállást / garanciát is kapsz.

Mi jellemzi a vintage bútorokat?

  • Csak természetes anyagok: fa és kárpitszövet; a váz erősítésére lehet fémet is használni;
  • Fontos a textúra: a fadarabokat nem kell teljesen simára csiszolni, jó ha látszódik a fa természetes erezete, akár apró hibái, mert ezek is a természetességet tükrözik;
  • A karcolások, kopások, repedések a stílus részei;
  • A kovácsoltvas elemek, a faragott díszes fa mintázat, a bronz vagy sárgaréz kiegészítők szintén fontosak. 

Vintage textilek 

A vintage lakberendezésben a textileknek is fontos szerep jut. Gondoljunk csak arra, hogy egy asztalterítőnek is mekkora jelentősége van a gyönyörűen megterített asztal összeképének kialakításában.

Milyenek a vintage textilek?

  • A vintage asztalterítő lágy, pasztell színű, jellemző rá a természet csodáinak ábrázolása, mint virágok, pillangók.
  • A vintage stílusú függönyök hosszúak, kecsesen drapírozottak. Zsinórokkal vagy megfelelő klipszekkel díszíthetők. Lehetnek egészen világosak, visszafogottak, vagy sötétek is az általános belsőépítészeti kialakítástól függően: sötétebb falak - világos függönyök és fordítva. A függönyöket virágmintával díszíthetik, vagy lehetnek egyszínűek is.
  • A dekoratív csipkeszalvéták természetesnek néznek ki az asztalon és az éjjeliszekrényeken.
  • A kárpit színei illeszkednek a háttérhez, vagy egy kicsit világosabbak is lehetnek. A virágos kárpitozású bútorok is megfelelőek egy vintage nappaliban.
  • A belső teret harmonikusan egészítik ki a virágmintás díszpárnák és a diszkrét szőnyeg. 

A vintage dekoráció elemei 

  • A falfelület kétféle lehet: egyszerű, visszafogott tónusú tapéta vagy festés vagy feltűnű virágmintás tapéta.
  • A mennyezet lehet fehér festésű vagy természetes fa gerendák repedésekkel és karcolásokkal. Egy dísz stukkó is természetes kiegészítő lehet a mennyezeten.
  • A padlót tekintve a fapadló az előnyös borítás.
  • A falakat fekete-fehér fényképekkel lehet díszíteni vintage stílusú fényképkeretben vagy elegáns festményekkel fából faragott keretben.
  • A Vintage stílusú dekoráció elképzelhetetlen virágok nélkül (mind mintaként, mind növényként). A szobákban kerámia- vagy üvegvázákban lehet őket elhelyezni vagy cserepes növények is megfelelőek lesznek.
  • A vintage tárgyak (zenedobozok, antik órák, régimódi lámpák és csillárok, hajfésűk, gyertyatartók, vázák, könyvek, fényképkeretek, figurák) segítenek a különleges hangulat megteremtésében.
  • Dobozokat, könyvborítókat, sőt fiókokat vagy szekrényajtókat is díszíthetünk vintage stílusú decoupage-okkal - világos, finom, fekete-fehér vagy világosbarna képek (virágok, szitakötők, állatok, gyerekek)

Vintage tükör 

Egy nagyméretű vintage fali tükör masszív, kidolgozott keretben kiegészít és felfrissít minden szobát. Elhelyezhető a hálószobában, a nappaliban a kandallóra, a fürdőszobában a mosdó fölé, a konyhában a falra, vagy az előszobába. 

 

A vintage stílus története 

A "vintage" szó a borászatból származik, ahol a legmagasabb minőségű bort nevezik így, melyet igen hosszú ideig – több évig - érlelnek, ennek eredményeképp születnek a különleges, ízletes, drága és jó minőségű borok.

Mint stílus egészen spontán módon először a művészetekben (zene) és a divatban jelent meg, majd a belsőépítészetben alakult ki. A vintage a XX. század 90-es éveiben került divatba, és azonnal meghódította Amerikát és az európai országok többségét.

Ennek a stílusnak a lényege, hogy a múlt század eredeti lakberendezési megoldásaira és stílus jellemzőire épül, ami lehet egy régi darab, de akár új is, amennyiben viseli a vintage stílus jegyeit. A vintage stílusnak nincsenek kőbe vésett szabályai. Ez inkább egy stílusirányzat, mint a stílus: a vintage belsőépítészet célja, hogy bemutassa az előző kor különleges varázsát, amolyan békebeli hangulatot, légkört teremtsen, ötvözve az antik, az elöregedett és a modern új bútorokat és dekorációt.

A visszafogott színek és az archaikus motívumok diszkrét bája egyesítheti a vintage belső teret a provence-i stílussal (francia vidéki stílus): régimódi bútorok, pasztellszínek, természetes anyagok. Vannak azonban különbségek: Provence-i megoldásokban megjelenhetnek a tengeri témák, a lila levendula és a kakas motívumok, mint Franciaország szimbólumai. 

Mi a különbség a vintage és a retro stílus között? 

Sokan vannak, akik összetévesztik ezt a két stílust, pedig két különálló irányzatról van szó.

Úgy tartják, hogy a vintage olyan dolgokból áll, amelyek nem fiatalabbak 30 évnél és nem idősebbek 60 évnél, a retro stílus pedig a XX. század első felében készült dolgokról szól. Ez a megközelítés  a divat világából származik. 

A Modern Vintage stílus 

A vintage elemek hozzáadása egy új, modern belső térhez stílusos megjelenést eredményez. Ezzel egyedi, romantikus karaktert adhatsz otthonodnak.

A vintage belső tér az egyszerűség és az esztétika, a szépség és a kényelem, a kifinomult luxus és az elegancia tökéletes összhangja. Egy vintage stílusú ház kényelmet, nyugalmat, és rendezettséget sugároz.

A modern vintage konyha felidézi nagymamáink bútorait, a konyha színvilágát, a fa asztalokat és székeket, a tágas üvegajtós vagy nyitott szekrényeket, ötvözve a modern háztartási gépekkel, megoldásokkal. Jellemző a sok, hangulatos vintage textil kiegészítő (edényalátétek, konyharuha, szalvéta) és a kerámia és porcelán étkészletek (tálak, tányérok).

Egy modern vintage nappalit felszerelhetsz korszerű média egységekkel, de ezeket tárolhatod vintage tv szekrényben, kedvenc könyveidet pedig vintage könyvespolcon.

A vintage hálószoba jellemzői a masszív fából készült ágy (esetleg baldachinnal), öltözőasztal tükörrel, díszpárnák, kerámiavázák, figurák, kristályvázák és parfümös üvegek, gyertyatartók és ékszeres dobozok. A modern vintage hálószoba kialakítása ötvözi régimódi luxust a modern kényelemmel, az elegancia és a visszafogott egyszerűség harmónikus kombinációja. Nemcsak az ágy miatt kényelmes, hanem a benne található világos árnyalatok, visszafogott színek és harmónia is nyugalmat sugároz.

A vintage belsőépítészeti stílust nemcsak otthon alakíthatjuk ki. Egy új iroda vagy vendéglátó egység, fodrászat, kozmetika is magán viselheti ezen stílusjegyeket. Ezzel egyedi megjelenést, bájt adhatsz vendégeidnek, akik nemcsak a szolgáltatásod kiváló minőségéért fognak visszatérni, hanem egyedi stílusodért is tisztelni és szeretni fognak.

A vintage nappali 

A vintage nappali egyszerre egyszerű és kecses. A kopottas, régies hatást keltő bútorok, és lakberendezési kiegészítők finom hangulatot, a béke, a pihenés és a nosztalgia légkörét teremtik.

A vintage stílusú nappali kialakításakor fontos, hogy minden a választott évtized stílusirányzatában maradjon. Ha például a 30-as években divatos, magas háttámlájú bőrkanapét szeretnél elhelyezni, akkor az enteriőr többi részét is ugyanennek a 30-as éveknek a stílusához kell igazítani. Ha a 70-es évek élénk, gazdag színekben pompázó dekorációját kedveled, akkor ennek megfelelően a többi berendezést is ennek a korszaknak az irányzatával kell kombinálni. 

Szokás a vintage nappali általános színét lágy, tompa árnyalatokban választani. A vintage nappali legmegfelelőbb színei a fehér, a tompa rózsaszín, a bézs, a halványlila, a halványkék, a világoszöld, a lágy sárga és a narancs. A barna és a szürke paletta csodálatos árnyékoló kontrasztot jelenthet. Bár a vintage stílus nem szereti az éles kontrasztot a nappaliban, ezért jobb, ha egy világos színt használsz a háttérhez, és azt egy hasonló árnyalatokkal rendelkező színnel egészíted ki.

A falakon lehet virágmintás tapéta, madarak, pillangók képével.

Egy kandalló a vintage nappaliban nagyon elegánsan fog kinézni; ez egy jellegzetes, régi korszak stílusát fogja a szobához adni. A kandalló fölé vintage kandalló keretet, polcot rögzíts, melyet stílusos díszíthetsz, erről itt írtunk részletesebben.

A kandalló köré épített tégla és kő nagyon szépnek és régiesnek tűnik, és ha a textúráját kiegészíted egy kovácsoltvas ráccsal, akkor az antikvitás szelleme téged és vendégeit is magával ragad. És tegyél egy hintaszéket a kandalló elé, ez harmonikusan kiegészíti a stílust.

Egy régi komódot is elhelyezhetsz a nappaliban, vagy rendelhetsz újat is ebben a stílusban.

A vintage lámpa, csillár legyen régies, és nagyméretű, lehetőleg fémből. A gyertya alakú árnyékolóval ellátott csillárok a legtökéletesebbek. A falakat aranyozott keretbe foglalt festményekkel lehet díszíteni.

A bútorokat és a textíliákat szemet gyönyörködtető virág mintákkal lehet díszíteni. A régi, korábban nem figyelemre méltó háztartási tárgyak is szolgálhatnak eredeti dekorációs elemként. Most azonban kifinomult és természetes vintage stílust kölcsönözhetnek a nappalinak. Ilyen tárgyak lehetnek: egy régi Singer varrógép, egy fehér terítőre helyezett teáskanna, mellette pedig régi csészék és csészealjak, mint régen, a régi időkben. Egy ilyen nappaliba tökéletesen illik a zongora, amely lehet valóban antik, lenyűgöző hatást kelt a szobában, fokozza a vintage hangulatot, és a zongorázás egyébként is mindig gyönyörű. 

Vintage bútorok kiválasztása 

A vintage bútorok fő jellemzője a "kopás", "elhasználódás". Ha igazi vintage tárgyaid vannak, legyen az egy régi láda, komód, kopottas bőrfotel, szekrény és így tovább, akkor már csak be kell illesztened őket a belső térbe, és a design többi részét is ezekhez a dolgokhoz kell igazítanod. De ha nincsenek vintage bútoraid, és nincs hol megvásárolni, akkor rendelhetsz vagy vásárolhatsz új bútorokat is vintage stílusban. Ismét figyelj arra, hogy a beszerzett tárgy ne csak egy letűnt kor stílusában készüljön, legyen kopottas, és letisztult megjelenésű, ettől lesz vintage. Az antik bútorok a titokzatosság, a kifinomultság különleges aurájával töltik meg az életteret, a kiszámíthatóság és a nyugalom érzését adják.

Egy közönséges rusztikus asztal - ha a fának gyönyörű a textúrája - is a vintage stílusnak  tulajdonítható.

A vintage stílus szereti a szimmetriát, például tegyünk egy kanapét a szoba egyik részébe, és ugyanolyan állólámpákat a fotel két oldalára. Ha van kandalló, akkor két egyforma fotel vagy hintaszék is jól mutat mellette, ami inkább a vintage stílushoz kapcsolódik, és a régi korszakot tükrözi. A szimmetria egyébként vizuálisan is meghosszabbítja a szobát, szélesebbnek tűnik. A világos árnyalatok pedig tágasabbá teszik a szobát.

 

 

 

Használd keresőnket!

Kosarad