A vintage konzolasztal

A vintage konzolasztal

A vintage konzolasztal azonnal szemet gyönyörködtető bájt adnak otthonodnak, és ráadásul sokféle célra használhatod. A kedvenc dekorációs tárgyak megjelenítésétől kezdve, a lámpák, vázák, virágok, könyvek és egyéb tárgyak számára nyújt dekoratív helyet. Ezek az asztalok segíthetnek megteremteni a vágyott otthonos, meleg és romantikus hangulatot otthonodban. Az elegáns vintage konzolasztalok szinte bárhol felhasználhatók és egy csipetnyi bájt és hasznos funkcionalitást is hoznak a térbe.

Kevés bútordarabot ünnepelnek annyira a funkcionalitásáért, és a dekoratív megjelenéséért, mint a konzolasztalokat. Bár ezek a bútorok nem olyan gyakoriak a mai belső terekben, mint dohányzóasztalok és kis lerakóasztalok, a konzolasztalok stílusos otthoni kiegészítő bútordarabok.

A vintage konzolasztal eredete 

A fából készült konzolasztalok népszerűsége a 17. és 18. században alakult ki a francia és olasz kultúrában, és kizárólag a felsőbb osztály palotaszerű otthonaiban szerepeltek. A korszak külsőleg szoborszerű példányai ezekhez a kis keskeny és hosszúkás asztalokhoz tükrökkel vagy hozzá illő zsámolyokkal párosultak, és márványból készült asztallapjuk volt. Leggyakrabban félhold alakúak voltak, és két ívelt, faragott jellegű aranyozott fa lábazaton álltak.

Mivel a hagyományos négy helyett általában két lábukra támaszkodtak, lapos támlájukkal a mögöttük lévő falhoz rögzítették és általában díszes feszítőelemmel kötötték össze őket. A lábakat konzolnak nevezett építészeti konzolokkal rögzítették vagy csavarozták a falhoz - innen ered a mai elnevezésük -, ami azt a benyomást keltette, hogy szabadon álló bútorokról van szó. Míg a konzolasztalok egy adag drámaiságot vittek be egy arisztokrata előszobájába - a rokokó stílusú bútorok megtestesítője -, ez az asztal valójában minimális helyet foglalt el (ami vonzó tulajdonság a lakberendezésben). Ahogy nőtt a kereslet, és a konzolasztalok más országokba is eljutottak, úgy váltak elismertté, mint bármely otthon sokoldalú kiegészítői.

vintage konzolasztal

A mai konzolasztalok

A kortárs konzolasztalok sokféle anyagból készülhetnek, és ma már változatos formák és dizájnstílusok jellemzik őket. Jellemző, hogy márványból, diófából vagy tölgyfából és fémből készülnek. Bár a modern konzolasztalok általában négylábúak, még mindig találhatunk kétlábú változatot, amely ideális szűk folyosón a falhoz rögzítve. A keskeny konzolasztal praktikus megoldás, ha helyet kell megtakarítani - miután kinőtték pusztán díszítő jellegű eredetüket, a mai konzolasztalok otthont adnak a féltve őrzött dísztárgyaknak, segítenek kitölteni az üres előszobát, és fiókokkal vagy polccal felszerelve szükség szerint szerény mennyiségű tárolóhelyet is biztosíthatnak.

 

Miért hasznos egy vintage konzolasztal

A folyosók gyakran a legkisebb terek a lakásban, de itt a legnagyobb a látogatottság. Egy keskeny vintage konzolasztal a megfelelő hely azoknak az apróságoknak a tárolására, amelyeket a házba be- és kilépve felkapunk. Azokat, amelyeknek úgy tűnik, sosincs igazán helyük. Ha egy helyen tartjuk őket egy vintage előszobaasztalon, közvetlenül az ajtó mellett - sokkal könnyebbé válik a rendszerezés.

vintage konzolasztal

Egy vintage konzolasztal akár öltözőasztalként is funkcionálhat a hálószobában. Csak adj hozzá egy tükröt és egy remek világítást, és máris van egy külön hely, ahol csilloghatsz.

A vintage konzolasztalok a nappaliban és az étkezőben is használhatók családi fényképek és a kincset érő csecsebecsék vintage képkeretekben való elhelyezésére.

 

Melyik vintage konzolasztalt válasszuk?

A vintage konzolasztalok gyakran félhold alakúak, hogy a lehető legjobban kihasználják a helyet. De rengeteg téglalap alakú kialakítás. A legtöbbet fából készítik, de rengeteg márványból és üvegből készültet is találhatsz, sárgaréz és arany színű jegyekkel.

vintage konzolasztal

A vintage konzolasztalok különböző kivitelben készülnek. Az art deco stílusok gyakran tükrös vagy lakkozott felületűek a pazar megjelenés érdekében. A faasztalok pedig a kor stílusától függően lehetnek sima vagy antikolt, koptatott megjelenésűek.

A vintage konzolasztalok egymáshoz illő párokban is kaphatók. Ezek az összehangolt készletek tökéletesen alkalmasak éjjeliszekrényként való használatra, vagy nagyobb folyosókon való megjelenésre.

Összegzés

 

Egy vintage konzolasztal minden otthonban elengedhetetlen! Egy vintage konzolasztalt biztosan sokszor fogsz használni, mert a nagyszerű funkcionalitás és a gyönyörű megjelenés tökéletes kombinációja. Mi tart vissza? Vágj bele, és helyezz el ezek közül a romantikus vintage előszobai asztalok közül egyet még ma otthonodba. 

Aktuális vintage konzolasztal kínálatunkat itt találod!

Használd keresőnket!

Kosarad