Fali tükör kiválasztási szempontok

Fali tükör kiválasztási szempontok

A fali tükör nemcsak praktikus lakberendezési kiegészítő, de fontos eszköz is a belső enteriőr kialakításában. Mivel visszatükrözi a fényt, segít a legkisebb és legsötétebb szobák világosításában és kiszélesítésében, hogy kényelmesebbé és hívogatóbbá tegye helyiséget. A fali tükör dekoratív megjelenést ad a szobának, és ideális fókuszpontot jelent a térben. 

De hogyan válasszuk ki a megfelelő fali tükröt?

Ebben a cikkben erre keressük a választ.

A fali tükör mérete

Fali tükröt választva az első döntési pont, hogy mekkora legyen. A tükör méretét több tényező is befolyásolja. Az első annak a falnak a mérete, ahol el szeretnénk helyezi, és mekkora hatást szeretnénk elérni a tükörrel a szobában. Ha a tükröt a nappali, az ebédlő vagy a hálószoba nagy falára akasztjuk, és igazán karakteres megjelenést szeretnénk adni, akkor ne félj extra nagy tükröt választani, amelynek magassága akár 100-120 cm is lehet. Ha a tükröt a bejárat közelében lévő kis falon helyezzük el, akkor elegendő lehet egy 25-30 cm magas tükör is, hogy indulás előtt egy utolsó pillantást vethessünk még magunkra. Emellett az itt elhelyezett tükör világosságot is ad és a térérzetet is emeli.  Vásárlás előtt tehát döntsd el, milyen hatást szeretnél elérni, mekkora a rendelkezésre álló hely, és ne legyen túlzsúfolt a fal sem.

A fali tükör alakja

A fali tükröt sokféle alakban kaphatunk és nem mindegy, hogy a célunkhoz melyik tükröt választjuk.

Biztosan léptél már be olyan szobába, ahol nem a hagyományos alakú fali tükörrel találkoztál, hanem valamilyen extra - például egy szív alakú tükröt láttál. Ekkor azonnal érezhetted, hogy a tükör hogyan határozza meg a szoba és az ott lévők hangulatát.

Ha fali tükröt választasz, gondolj a szoba hangulatára és a tükör szerepére. 

 

Téglalap vagy négyzet alakú fali tükör

A négyzet alakú vagy téglalap alakú tükör hagyományos megjelenést kínál, és praktikum szempontjából ez a legelőnyösebb választás. Ha egy kis extra megjelenésre vágysz, akkor ebben az esetben a tükör kerete adhat erre megoldást. 

Ha azt szeretnéd, hogy a szoba nagynak látszódjon, akkor egy téglalap alakú tükröt vízszintesen helyezz el, így az a hosszúság illúzióját adja a szobának. Az álló helyzetben lévő a függőleges fali tükör pedig extra magasságot teremt.


Kerek fali tükör

A kerek fali tükör finom megjelenést ad a szobának, így elsősorban a hálószobában, vagy a fürdőszobában mutat jól. A környezeti megvilágítás mellett klasszikus hangulatot kölcsönöz a fürdőszoba dekorációjának. Amellett, hogy egy nélkülözhetetlen darab a reggeli készülődés, fésülködés, borotválkozás, vagy sminkelés tevékenységéhez, a fényvisszaverő képessége miatt is az egyik leggyakrabban használt bútor darab. mivel növeli a világosságot és térérzetet. 

Absztrakt vagy modern fali tükör

Míg a négyzet és a téglalap alakú opciók általában a legelterjedtebbek, a modern belsőépítészetben a fali tükrök sokféle formában is megtalálhatóak. Egy szokatlan alakú, dekoratív kerettel rendelkező modern tükör akár extravagáns megjelenést adhat. Itt lehetséges különböző geometriai alakzatok, vagy nagyon népszerűek  manapság a napsugárra emlékeztető kivitelezések is. 

modern-fali-tukor

 

Design fali tükör

Ezek a tükrök kortárs és extravagánzs megjelenést adnak, bizonyosan nem hétköznapi megoldások. A design fali tükör esetében nem feltétlen a funkcionalitáson van a hangsúly, hanem a megjelenésen: különleges formák és különleges megoldások a szoba és az enteriőr sajátos egyedi stílusának fontos részét képezi.

design-fali-tukor

 

A fali tükör stílusa

Alapvető fontosságú, hogy megtaláld a megfelelő tükörstílust, amely megfelel a belső térnek és a Te igényeidnek is, hiszen naponta akár többször is használni fogod.

A leggyakoribb tükör stílusokat mutatjuk be.

 

Vintage fali tükör

Ezen fali tükrök jellemzően fa kerettel rendelkeznek, melyek igen díszesek, neoklasszikus vagy francia stílusban. A régies hatás érdekében koptatott, anikolt a keretük. A színvilágukat tekintve világosak, törtfehér, vagy bézs színűek, így alapvetően világos tónusú otthonokba illő választás. Emiatt a vintage fali tükör romantikus hatást is kelt.

vintage-tukorRusztikus fali tükör

A rusztikus stílus a természetközeliségről, a természetes anyagokról és színekről szól. Egy rusztikus fali tükör fából készül, és akár a fa természetes erezete, esetleg hibái is látszódnak rajta. Színvilágát tekintve a természetes barna különböző árnyalataiban találjuk meg.

rusztikus-tukorGlamour fali tükör

A Glam stílus egyre felkapottabb, modern reneszánszát éli. Ez a stílus a pompázó, fénylő és csillogó darabokról szól. Jellemző anyag a fém, a színvilágot tekintve az arany és ezüst színek, vagy az arany és fekete kombinációja. A glamour nem elégszik meg a hagyományos megoldásokkal, így ezek a glamour tükrök neoklasszikus mintával, vagy absztakt kerettel rendelkeznek. 


A fali tükör színe

Ha dekoratív kerettel ellátott tükör mellett döntesz, válassz egy olyan színű opciót, amely a szoba többi dekorációjával összhangban van. A fekete, fehér vagy fa tónusú keret gyakorlatilag bármilyen dekorációs sémával összehangolható. A fémek, mint az arany vagy az ezüst, elegáns megjelenést kölcsönöznek, amely jól illeszkedik a glam vagy a modern dekorációhoz.

glamour-stilusu-tukor

Ha színes kerettel rendelkező fali tükröt választasz, gondolj arra, hogy a keret színe hogyan kerül összhangba a fal, vagy tapéta színével, mintázatával: törekedj egy olyan kontraszt létrehozására, amely felhívja a figyelmet a tükörre. Egyszerűen kiválaszthatsz egy olyan keretet, amelynek színe sokkal sötétebb vagy világosabb, mint a fal, vagy választhatsz egy színes keretet, amely a fal árnyalatától eltérő árnyalattal rendelkezik, hogy természetes kontrasztot teremtsen.


Összefoglalva

A fali tükör képes azonnal megváltoztatni a szoba hangulatát. A helyiséghez illő fali tükör illeszkedik a meglévő dekorációhoz és a Te stílusodhoz. Ezért kulcsfontosságú ezeket a tippeket szem előtt tartani a tükör kiválasztásakor:

  1. A tükör és a rendelkezésre álló hely mérete
  2. A tükör stílusa
  3. A tükör alakja
  4. A tükör színe
  5. Mi a célunk a tükörrel

 

Használd keresőnket!

Kosarad