Bárszék a konyhába

Bárszék a konyhába

 A bárszéket már nem csak az otthoni bár kiegészítőjeként használhatjuk, a konyhában is egyre inkább népszerűvé és kedveltté válnak a konyha pultok mellett.

A megfelelő design bárszék azonnal magára vonja a tekintetet, amint belépünk a helyiségbe a konyha fókuszpontjaként szolgálhat. De ennél sokkal fontosabb, hogy kényelmes legyen a reggeli vagy a vacsora elfogyasztásához.

 

Ne feledd, hogy a konyha az otthon szíve. Itt főzünk, sütünk és gyűlik össze a család, hogy közösen étkezzen, és gyakran egy házibuli alkalmával is itt talál egymásra a vendégsereg. Tehát akár bőr, bársony, fém vagy rattan kivitel mellett döntesz, mindéképp szeretnéd, hogy a pult és a bárszék kényelmes és szép legyen.

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztod a megfelelő bárszéket az étkezőbe!

A bárszék magasságának meghatározása

A bárszék és a konyhapult tökéletes magasságának megtalálása kritikus fontosságú.  A módja annak, hogy kiderítsük, hogy a megfelelő magasságot válasszuk mérjünk, mérjünk, mérjünk!

A megfelelő bárszék kiválasztásához mérd meg a pult magasságát a padlótól a pult/asztal aljáig.

Ne feledd, hogy a kényelem érdekében 30-35 cm távolságra van szükség az ülés és a pult vagy az asztal között.

A legelterjedtebb típusok:

  • A bárszék magassága a padlótól az ülésmagasságig 45 cm. Ebben az esetben a konyhapultok magassága általában 70-75 cm.
  • A bárszék magassága a padlótól az ülésmagasságig 60-65 cm. Ebben az esetben a konyhapultok magassága általában 90 cm.
  • A bárszék magassága a padlótól az ülésmagasságig 75-85 cm. Ebben az esetben a konyhapultok magassága általában 105 cm.

Hány bárszék fér el a konyhában? 

Létfontosságú, hogy elegendő lábteret és helyet biztosíts az egyes székek között, hogy az emberek úgy tudjanak inni, enni és társasági életet élni, hogy a könyökük ne ütközzön.

Vásárlás előtt ügyelj a bárszékek megfelelő távolságára, nehogy túl zsúfoltnak vagy túl ritkásnak tűnjön a konyhapult. Sőt, ha a bárszékek túl közel vannak egymáshoz, akkor a vacsoraasztalnál is klausztrofóbiát érezhetsz.

Az optimális esztétika és kényelem elérése érdekében legalább 20 cm-re helyezd el a bárszékeket egymástól, de legfeljebb 40 cm-re. 

Ha karos és/vagy forgatható székeket választasz, akkor vedd figyelembe, hogy több helyet kell biztosítani a székek között.

bárszék loft

Győződj meg róla, hogy a bárszékek között elegendő helyet hagysz, hogy mindenkinek legyen elég ülőhelye. Javasoljuk a tervezésnél, hogyha a padló engedi, ideiglenesen ragaszd ki a székek képzeletbeli helyét, hogy vizualizálni tudd a tervezett elrendelést.  Így láthatod, hogy mennyi hely van az egyes székek között, és mennyi kar- és lábtér lesz. Biztosítva, hogy mindenki kényelmesen érezze magát, és a család pontos igényeinek megfelelően tudja kitölteni a helyet.

A méret mellett további fontos szempont, hogy a bárszékek anyaga, formája és színe illeszkedjen a Te és a konyhád stílusához. 

Tekintsük át különböző típusú bárszék anyagokat 

Mint minden más bútortípusnál, a megfelelő bárszék anyagának kiválasztásakor is számít, hogy egy adott stílushoz illeszkedjen, ráadásul tartós anyagból készüljön a bútor.

Amikor mérlegeled, hogy milyen típusú bárszék anyagot választasz, gondold át a család életmódját és, hogy ki fog enni a konyhaszigeten. Otthonodnak általános esztétikája és hangulata döntő szerepet játszik abban, hogy milyen stílusokat válassz. 

FÉM

A fém bárszékek jellemzően karcsú sziluettel rendelkeznek, így tökéletes választás kis terekbe és ipari vagy modern esztétikához. Modern parasztházas otthonokba is tökéletesen illenek! 

FA

A fa bárszékek általában tömörek. Ez az opció szinte bármilyen stílushoz és esztétikához illik. A nagyobb kényelem érdekében válassz fa bárszéket kárpitozott párnával. 

RATTAN

A fonott és rattan bárszékek időtlen, alkalmi vonzerővel rendelkeznek, ami sokoldalúvá teszi őket, és alkalmassá teszi őket a konyhában és a nappaliban való használatra. Könnyű felépítésüknek köszönhetően könnyen mozgathatók. 

Egy másik dolog, ami befolyásolja bárszék stílusát, az a konyha és a konyhapult. Tegyük fel, hogy márvány, kvarc vagy porcelán munkalapot választottál. Ezt figyelembe kell venni az anyag kiválasztásakor, és győződj meg róla, hogy illeszkednek egymáshoz.

A bárszék kárpitozása készülhet bőrből, bársonyból, esetleg textiből.

Háttámla nélkül

Az egyszerű háttámla nélküli bárszék talán a leggyakoribb kialakítás. Ezek a jellemzően kerek székek tökéletesek, ha helyet szeretnél megtakarítani, és inkább a pult alatt rejtik el a széket. Ne feled azonban, hogy a háttámla nélküli bárszékek nem mindig a legkényelmesebb megoldások, és megakadályozhatja, hogy vendégeid túl sokáig üljenek.

bárszék konyha

Karos bárszékek

A karokkal ellátott bárszék nagyszerű választás, ha gyakran ülsz bennük. Csak egy emlékeztető, hogy válassz egy a pult alá csúsztatható karú bárszéket. 

Forgószékek

A bárszékek nehezek is lehetnek, ezért ha forgatható funkcióval rendelkezőt választasz, akkor nem kell kínlódni a pulttól való ide-oda rohanással. Bár a forgó funkció kényelmes, előfordulhat, hogy nem megfelelő olyan háztartásokban, ahol sok kisgyermek van. 

 

ZÁRÓ GONDOLATOK

A konyhába szánt bárszékek kiválasztásához szánj kell időt. Ez valóban a konyhád középpontja, nem egy szokványos megoldás, fontos, hogy kényelmes, praktikus és dekoratív legyen.

Ezt a megoldást használhatod loft, modern, glamour vagy vintage stílusban is.

Aktuális bárszék kínálatunkat itt találod.

 

Használd keresőnket!

Kosarad