A marokkói stílus mesés kincsei

A marokkói stílus mesés kincsei

Ha egyedi, mégis elegáns és meleg hangulatot szeretnél varázsolni otthonodba, jó választás lehet a marokkói stílusú lakberendezés, mely kifinomult és titokzatos elemeivel új varázst vihet otthonodba. Az élénk színektől a bonyolultan megtervezett fa- és mozaik megoldásokig, ez a fényűző, egzotikus és izgalmas stílus egyre népszerűbb a mai otthonokban.


Az Európa és Afrika között fekvő Marokkó egy olyan ország, amelyet az őt körülvevő számos kultúra keveredése befolyásol. A marokkói dekoráció Franciaország, Portugália és Spanyolország stílusait ötvözi a déli és keleti területek erős mediterrán, afrikai, perzsa és iszlám hatásaival. Az eredmény egy inspiráló, Marokkóra jellemző stílus.

A marokkói stílus elemei

A marokkói lakberendezési stílus elemei először az 1960-as években váltak népszerűvé Marokkón kívül, amikor az ország népszerű turista célponttá vált és az odalátogatók hazatérve megpróbálták lemásolni ezt a megjelenést. Bár a marokkói stílusnak számos különböző eleme van, amelyet felhasználhatsz a belsőépítészetben, az általános megjelenés leginkább az egzotikus, drámai, fényűző, pazar és elegáns jellemzőkkel írható le. Ez egy olyan megjelenés, amely a színekre, mintákra és szövetekre összpontosít, hogy lenyűgöző tereket hozzon létre.

 

A forró éghajlat miatt sok időt töltünk bent, a hűvös kényelemben. A belső terekben gyakran keverednek a természet elemei, az élénk színek, a gazdagon díszített bútorok és kiegészítők, a cserepes növények és a gyengéd világítás, megteremtve ezzel egy tökéletes beltéri harmóniát. Íme, néhány konkrét lehetőség, hogy ennek a különleges stílusnak az elemeit otthonodba is behozd.

 

A marokkói stílusban használt anyagok

A marokkói stílusnak vannak jellemző anyagai: 

  1. Kő - Ezt az anyagot gyakran használják mind a falakon, mind a padlón. A padló esetében csupaszon hagyják. A kőfalakat vagy csupaszon hagyják, vagy közvetlenül a kőre történik a festés. Ez durva felületet ad, melynek célja, hogy textúrát adjon a helyiségnek.
  2. Csempe - A csempe használata az egyik legfontosabb és legjellegzetesebb anyag a marokkói stílusban. Ezeket elsősorban a padló bonyolult mintáinak kialakítására használják, bár a falakon és néha a mennyezeten is alkalmazzák.
  3. Terrakotta - Ezt az anyagot használják cserepek készítésére a lakásban és a kertben egyaránt. A terrakottából számos csempe és kiegészítő is készül.
  4. Kovácsoltvas - A marokkói stílusban számos belső berendezési tárgy kovácsoltvasból készül. A kovácsoltvasat az ablakokon és ajtókon is használják. A szerelvényekhez használt másik anyagtípus az antikolt arany stílusban bevont fémek.
  5. Textíliák - A textíliák használata színt, érdekességeket, melegséget, kényelmet és mintát kölcsönöz a marokkói stílusnak. A textíliákat falikárpitok, párnák, takarók, plédek, függönyök és ágyneműk formájában használják.
  6. Bőr - Ez egy másik gyakori anyag, amelyet a marokkói stílusban használnak, akár bútorokhoz, akár kiegészítőkhöz.

Csillogó színek

A színpaletta kiválasztásakor meríts ihletet Marokkó tájaiból. A kék, zöld és türkiz árnyalatai a környező tengerekre emlékeztetnek, a csillogó arany és ezüst a sivatag képeit idézi, a gazdag vörös és narancssárga színek pedig a gyönyörű, intenzív naplementék képeit idézik. Ha egy marokkói ihletésű szobát szeretnél, képzelj el egy olyan teret, amelynek falai mély narancssárgára vagy terrakotta színűre vannak festve, a bútorokat bordó, bonyolult mintázatú anyaggal kárpitozzák, a díszpárnák pedig kontrasztos színekben pompáznak, például kék, zöld, arany és rózsaszín színben, hasonlóan mozgalmas mintákkal.

 

marokkói stílis


Ha a semleges palettát kedveled, a marokkói stílus a sivatag árnyalatait tükröző nyugtató földszíneket öleli fel. A semleges marokkói dekorációhoz világos fehér falak és bútorok tartoznak, amelyek olyan színeket kombinálnak, mint a homok, a bézs, a krém és a szürke. A semleges tónusú marokkói szoba erősen texturált szöveteket tartalmaz az ülések kárpitozásához, valamint tapintható szövött szöveteket a párnák fölött.

Luxus bútorok és szövetek

Minden marokkói bútor, a kanapétól kezdve a puffos ülőalkalmatosságokig, az ottománokig és a dekoratív, kézzel faragott faasztalokig, alacsonyan ül a földön, hogy elősegítse a kényelmet és a pihenést. A marokkói stílusú bútorok jellegzetességei közé tartozik a durván faragott megjelenés, az egyenetlen és bonyolult faragványok, valamint a gyöngyház- vagy mozaikcsempe betétek. 

A marokkói dekoráció sok dús színű, buja szövetet, bonyolult textúrákat és mozgalmas mintákat tartalmaz. A kárpitozott ülések bársonyokat és selymeket tartalmaznak. Használhatsz fényűző szöveteket, köztük marokkói esküvői takarókat mindenféle felületen, ülőhelyeken, asztalok felett, ablakokon és a mennyezeten is. Lengess színes, áttetsző selymet az ülőhelyek vagy az étkező fölé.

Csábító kiegészítők

A világítás, a tükrök, az akcentusszőnyegek és a növények mind fontos elemei a marokkói dekorációnak. Az ilyen típusú kiegészítők használata megteremti a kívánt marokkói stílusú oázist.

Világítsd meg a szobát színes vagy festett üvegből, vágott fémből és faragott fából készült, geometrikus formájú asztali lámpákkal és függő lámpákkal.

Helyezz el díszes tükröket kovácsoltvas, mélyen faragott fa, vagy kupola alakú keretekkel, mozaikcsempével, fémmel vagy ékszerekkel díszített kiegészítőkkel.

Használj rengeteg padlópárnát és díszpárnát egy marokkói szőnyegen.

Ha szereted a virágokat, jó hírünk van, mert ez a stílus szereti az egzotikus növényekkel, például banánfákat vagy papiruszt, nagy, színes cserepekben vagy kosarakban elhelyezve.

Érzéki illatok

A megfelelő illatok feldobják a marokkói stílusú szobát. A tökéletes befejezéshez válassz gyertyákat, füstölőket vagy diffúzorokat olyan fűszerekben gazdag illatokkal, mint a fahéj, a szerecsendió vagy a sáfrány. Próbáld  ki a jázmin vagy a narancsvirág édes illatát gyömbér, tölgymoha, rózsa, szegfűszeg és a szantálfa illatával.

Tippek

Akár a nappaliban, akár a teraszon szeretnél vendégül látni néhány barátot, kényelmes ülőhelyeket kell beszerezned. A marokkói megjelenés érdekében válassz puffokat és ottománokat, kárpitozott kanapékat.

A hagyományos marokkói dizájnelemek közé tartoznak a bőrből kézzel készített puffok. Ha a költségvetés megengedi, javasoljuk, hogy szerezz be néhányat ezekből az autentikus darabokból. Ha azonban a költségvetés-barát utat szeretnél választani, a hagyományos puffok is megteszik a magukét.

A marokkói dizájn a részletek varázsát kedveli, ezért a marokkói vagy marokkói ihletésű otthonokban gyakran látni rendkívül részletes csempéket és finom textúrájú tapétákat. A bútorokba vésett apró részleteket is láthatunk.

Helyezz dekoratív sárgaréz- vagy réztálcákat az asztalra és a puffokra.

Ha a marokkói stíluselemet szeretnéd otthonodba vinni, javasoljuk, hogy válassz faragott fából készült bútorokat, például díszes tükör kereteket, kis asztalokat és ülőgarnitúrákat. Itt némileg keveredik a vintage fa bútorokkal. Koncentrálj azokra a darabokra, amelyek az ebben a kultúrában hagyományosan megtalálható geometrikus mintákat tartalmazzák. Ezek a tárgyak jellemzően rendkívül kidolgozottak, és mind szettben, mind önmagukban remekül mutatnak.

A marokkói művészetben és designban a legjellemzőbb színek a kék, a zöld, a sárga, a piros, a fehér és a fekete, a marokkói design elemekkel vegyítve, természetes, meleg és földes tónusokban.

Egyszerű módja annak, hogy földes tónusokat építs be a tervezésbe, ha természetes anyagokat, például fát, agyagot és téglát választasz. Kiegészítésként használj zöld növényzetet.

Összegezve

A marokkói stílust az ország kultúrája, történelme és tájai ihlették. A marokkói stílusra gyakorolt számos hatás miatt a belsőépítészet változatos és érdekes. Ez azt jelenti, hogy a marokkói lakberendezési stílust úgy is értelmezheted, hogy az tükrözi a személyiséged és egyfajta önmegvalósítás részét képezi, otthon, ahol jól érzed magad. A legfontosabb pontok, amelyeket érdemes megjegyezni, amikor ezt a megjelenést otthon létrehozhasd, hogy merész színeket, mintákat és textíliákat használj, ezáltal egy kényelmes, áramló teret hozol létre. A marokkói stílus elemeit otthonod bármely helyiségébe beillesztheted, és ezt a stílust akár a kertben is megvalósíthatod. 

 

Használd keresőnket!

Kosarad