Hogyan vigyük otthonunkba a Loft stílus menő életérzését?

Hogyan vigyük otthonunkba a Loft stílus menő életérzését?

A Loft stílus a jelenlegi belsőépítészeti trendek közül az egyik legnépszerűbb és legfelkapottabb megoldás a belső enteriőr kialakításában. Ez egy modern városi stílus, melyet leginkább a szellős, nyitott terek, és a gyárépületekre jellemző industrial megoldások jellemeznek (pl.: nagyon magas mennyezetek, nyers téglafalak, kitett gerendák és csövek, cementpadló stb.) 

A Loft stílus gyökerei a 40-es évek manhattani gyárnegyedéből származnak. A belvárosban a földárak gyors növekedésnek indultak, és ezért az ipari vállalkozások kénytelenek voltak a termelést a külvárosba költöztetni. Az üres épületeket fillérekért adták el, és a New York-i fiatalok azonnal kihasználták ezt a lehetőséget. 

Ilyen helyiségekben a fiatal művészek és zenészek kiállításokat tartottak, és a tág nagy terek utat engedtek a fantáziának és a kreativitásnak.  Már az 50-es évekre ezek az apartmanok nagyon népszerűvé váltak, és jelentősen emelkedett is az áruk a kényelmes és kiváló elhelyezkedés, a tágasság és az egyedi városi varázs miatt. Így a kezdődött, hogy az elhagyott gyár- és raktárterületek Loft stílusú luxus lakásokká változtak.


Loft stílus a belsőépítészetben: általános jellemzők


A loft szó szerint tetőteret, manzárd szobát jelent, ami ebben az esetben egy raktár vagy gyárépület legfelső emeletét jelzi. És valóban, a loft enteriőr első ránézésre egy műhelyre vagy gyárra emlékeztet, de ha alaposan megnézzük, észreveheted a loft otthonok különleges sajátosságait és merész ízét, amitől ilyen népszerűvé váltak.

A loft mindig a hatalmas szabad terekről szólt. A kezdeti időkben, gyárépületek révén jellemző volt a több, mint száz négyzetméteres lakás, amit rengeteg természetes (nap)fény tölt be, széles és magas ablakokon keresztül. A leginkább megkülönböztető jellemzője a magas mennyezetek, és a válaszfalak hiánya.

loft lakberendezési stílus

A loft stílusú belső térben könnyen átlátható az egész szoba az egyik saroktól a szembe lévőig. Egy ilyen térben csak a fürdőszoba, a hálószoba és az egyéb mellék helyiségek vannak elválasztva válaszfalakkal a főtértől. A WC mindig rejtve van, míg a fürdőkád akár közvetlenül a hálószobában is elhelyezhető.

A stílus a különféle építészeti megoldások harmonikus keveréke. A loft térben a múlt elemei (nyers téglafalak, antik képkeretek, fém létrák és mennyezeti ventilátor) keverednek a modern berendezésekkel, a praktikus lámpákkal, a króm színű kiegészítőkkel és tükrökkel.

Manapság ez a stílus olyan fő trend, amely rendkívül népszerűvé vált mind az Egyesült Államokban, ahonnan eredetileg elindult, mind Európában. A tetőtéri otthonokat elsősorban kreatív, szabadságszerető emberek választják, akik értékelik a praktikumot, a kreativitást és a minimalizmust. 


A loft stílus főbb jellemzői:

 • Nagy szabad nyitott terek. A belső falak és válaszfalak minimális használata a stílus fő mottója.
 • Magas mennyezet. Az indutrial loft elsősorban a magas, elérhetetlen mennyezetekről ismerhető fel, fa vagy fém gerendákkal, szabadon álló szellőző rendszerekkel és csövekkel.
 • Durva falburkolatok. Rengeteg beton, kevés vakolás és sok tégla - a stílus nélkülözhetetlen elemei, amelyek az eredeti gyári épületek hangulatára emlékeztetnek.
 • Világos tónusok. A modern loft stílus nem jelent csak sötét árnyalatokat. A nagy ablakokon a fény maximális kihasználása érdekében függönyöket általában nem használunk.
 • Kandallók és kályhák. Hagyományosan a gyár helyiségeinek fűtését szolgálták. Az idők folyamán ezek a loft stílus meghatározó elemeivé váltak, és szorosan kapcsolódnak ehhez a belső térhez.
 • Lépcsők. A mennyezet magassága és a tér szélessége általában lehetővé teszi a félemelet vagy garzon felépítését. Például egy hálófülkéhez vagy dolgozó szobához vezethetnek. A lépcsők legnépszerűbb anyaga a fa és a fém.
 • Funkcionális bútorok. Ehhez a stílushoz kombinálható a modern, design bútorokkal vagy a „múlt századot” idéző vintage, klasszikus bútorokkal is. A tónusok többnyire semlegesek, néhány világos színű elem közbeiktatásával.

A tipikus loft stílusú belső teret tágas téglafalak, beton vagy természetes padló, minimális mennyiségű bútor, világos kiegészítők és modern technológia jellemzi. 

A loft ideális a nagy szabad tér, a levegős kialakítás és a természetes fény kedvelői számára. Természetesen nem mindenkinek lehet teljesen nyitott elrendezése a lakásban. De ennek a stílusnak vannak olyan alapelemei, amivel megteremtheted ezt az életérzést.


A loft stílus megkülönböztető jegyei


A loft egyedi stílusú enteriőr kialakításához ideális egy nagy, válaszfalak nélküli szoba (vagy minimális használata), hatalmas ablakokkal és beton- vagy téglafalakkal. Minden helyiséget a modern és a régi (szándékosan öregített, antikolt) anyagok, textúrák és felületek kombinációjára kell építeni. A stílus megkülönböztető elemeinek okos ötvözésével még egy alacsony mennyezetű kis lakás is adhat egy kis városi varázst.


Falak. A nyitott elrendezés kizárja a hatalmas belső falas megoldásokat. Csak a fürdőszobák, a használati helyiségek vagy a hálószobák elkülönítése a jellemző. A terek elkerítéséhez általában olyan belső elválasztó elemeket használnak, mint az üvegtégla, átlátható, nyitott polcok, szekrények, összecsukható térelválasztók. Emellett a konyhaszigetek vagy az eltérő mintázatú vagy típusú padlók segíthetnek különböző zónák létrehozásában.


Ami a loft stílusú falak festését illeti, annak hasonlítania illik az eredeti gyárak stílusához. Például minden tartófal tégla vagy beton, vakolat nélkül. Ezeket durván vakolhatjuk, vagy véletlenszerűen befesthetjük fehér vagy szürke vízbázisú festékkel is.

Egy tipikus loft kis lakásban a falak dekoratív téglafalból állnak vagy fa deszkával vannak lefedve. Más burkolatú falak alkalmazása a loft belső térben tabu. Ritka esetekben előfordulhatnak téglát vagy régi kőfalat imitáló tapéták, vagy háttérképek.

Padlózat. A beton a gyárak, műhelyek klasszikus padlóburkolata. Hátránya, hogy természeténél fogva meglehetősen hideg és nem praktikus, nehezen tisztítható. Ebben az esetben helyettesíthető a következőkkel:

 • Mozaikbeton;
 • Fapadló (vagy azt utánzó laminált padló);
 • Parketta;
 • Kerámia csempe (a konyhában és a fürdőszobákban);
 • Mesterséges kő vagy márvány.

loft lakberendezési stílus

A sok különféle anyagok használatának köszönhetően a konyha vagy a hálószoba így elválasztható a teljes lakóterülettől. A szőnyegek szintén hasznosak lehetnek a térelválasztáshoz.


Mennyezet. Magas mennyezet esetén a klasszikus gyári elemeket lehet használni: fa, gerenda, de rácsok, és szellőzőcsövek is szabadon maradhatnak. 

Tipp: Ha egy alacsony mennyezetű kis lakásban szeretnél Loft hangulatot, elég a plafont bevakolni és fehérre festeni.


Ablakok. Annak érdekében, hogy a helyiséget nagy mennyiségű, erős napfény töltse ki, az ablakoknak a lehető legnagyobbnak kell lenniük. A tökéletes megoldás egy ablak a padlótól kezdődően, kilátással városra.

Az ablakkeretek főleg fából készülnek vagy fát utánzó barna festékkel vannak borítva. Az ablakokat semmi esetre sem szabad túlterhelni függönyökkel vagy hasonló megoldással, amik csökkentik a beáramló fény mennyiségét. 

loft lakberendezési stílus

Terek elválasztása. A loft kialakításának alapja a szabad, szellős belső tér elve. A szabadság, a fény és a tágas terek a stílus fő értékei, amelyeket rendkívül fontos megőrizni, ami már a lakás tervezésével és a bútorok elrendezésével kezdődik.

A különböző terek elválasztására, kijelölésére használhatunk üveg téglafalat (nem a plafonig építve), nyitott kétoldalas polcokat, különböző padlóelemeket, vagy eltérő falszíneket. A bútorok szintén fontos elemei a terek elválasztásának, például egy kanapé segít elválasztani az étkezőt a nappalitól. De fontos, hogy ne legyen túlzsúfolt bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel a tér, mert így veszít varázsából.


Dekorációk és kiegészítők. Reklámplakátok, falfirkák, fényképek, festmények, feliratok, díszpárnák, szobrok, eredeti dekor figurák és vázák - bármilyen az ízlésed szerinti dekor elemmel hangsúlyozhatod a belső tér egyediségét és eredetiségét. A különböző design elemek jelenléte a teret teljesebbé és életszerűbbé teszi.


Loft világítás


A loftot - a nagyságából adódóan - sokféle világító elemek használata jellemzi. Sok lámpa segítségével nemcsak tökéletesen megvilágíthatod a teret a sötétben, hanem terek elválasztásában is szerepet játszanak, külön kiemelve az egyes helyiségeket. Egy nagy helyiségben a következő típusú világításokat használhatjuk:

 • Csillárok. A hatalmas mennyezeti csillár meglehetősen szokatlan elem a loft belső térben. De a durva vakolattal, hűvös betonnal és kezeletlen téglával ellátott helyiségben egy fémvázas csillár, vagy üveg lámpaernyős megvilágítás jó megoldás. Ez a megoldás hangsúlyozza a stílus varázsát, és a nappali vagy az étkező központi elemévé válik.
 • Medál lámpák. Ez a típusú világítás nemcsak egyedisége, hanem funkcionalitása miatt is népszerű. A szabadon függő vezetékek miatt gyakran láncokkal kombinálva használják őket. Az ilyen lámpák könnyen leereszthetők a kívánt magasságba, egyfajta füzért hozva létre. Ez a megoldás a Loft egyik jellemző eleme.
 • Állólámpák. Ez a típus kényelmes légkört teremt még olyan “brutális” stílusban is, mint a loft. Üdvözöljük a nagy lámpabúrás eszközöket (stúdió fény, vasúti reflektor).
 • Ledes világítás. Ez a megvilágítási mód különösen előnyös lesz egy kis lakásban. Az ilyen „varázslatos” fény vizuálisan “megkönnyíti” a teret.

Ilyen tágas belső térben a fő mennyezeti fény nem biztos, hogy elég, ha az íróasztalnál dolgozol. Ebben az esetben érdemes egy asztali lámpát vagy álló lámpát is alkalmazni.

Bútorok egy Loft lakásban


A loft stílusnál a bútorhasználat minimális. A loft típusától (bohém, glamour, industrial) függően lehet ultramodern vagy antik. Ilyen légkörben a régi és az új korszak együttes alkalmazás is harmonikusan fog kinézni. Tehát a nappali stílusos industrial bőrkanapéja a tér központi pontjává válhat, akár egy luxus asztallal és székekkel az étkezőben.

A loft stílusú bútorokkal szemben a fő követelmény a funkcionalitás és a minimalizmus. Például a kisebb bútorok (székek, puffok, fotelek, asztalok, akasztók) kerekeken helyezkedhetnek el, hogy akadálytalanul mozoghassanak a nagy  szobában. Az ilyen könnyen mozgatható elemek használatával bármikor könnyen szabadíthatsz fel teret. Az anyagokat illetően hagyományosan a bőrt, a stukkót, a kiváló minőségű fát, az acélt és a krómbetétes alumíniumot részesítik előnyben.

Fontos, hogy a berendezéseket és a bútorokat ne a falak közelében helyezzük el. Ez azt az érzést kelti, hogy a tér üres, magányos. A magas szekrények megzavarják a loft stílus vizuális egységét, így inkább nyitott alacsony szekrényeket, polcokat, vagy fogasokat használj. De a legjobb, ha az élettérben nincs szekrényed, hanem a dolgokat térelválasztóval elkülönített fürdőszobában, hálószobában, tároló helyiségekben tartasz, vagy a lépcső alatt.


A hálószobához alacsony, világos színű ágyat válasszunk. Egy eredeti fém ágy vagy nyers fa ágy az ipari stílushoz a legjobb választás.

A loft stílusú konyhabútorok különböző textúrákat és anyagokat ötvöznek. A durva fa polcokat harmonikusan egészítik ki az üvegfalak és a fényes homlokzat. Gyakran a konyha kapcsolódik a nappalihoz, ebben az esetben egy sziget, bárpult vagy kanapé segít elválasztani a területeket.

 

Loft stílusú apartmanok

A műhelyből átalakított nagy lakásokat általában nem kell újratervezni, tökéletesen megfelelnek a loft stílusú enteriőr kialakításához. De meglehetősen nehéz egy kis stúdió lakást vagy egy egy hálószobás lakást loft stílusra alakítani. Itt először is különös figyelmet kell fordítani az újratervezésre: a nem tartófalakat részben vagy teljesen le kell lebontani, hogy minél nagyobb legyen a tér.

Az egyes lakótereket, helyiségeket tágíthatod azok egybe nyitásával (például egy konyhát egy nappalival). A széles, padlóig nyúló ablakok több napfényt engednek be a térbe. Így szélesebbnek és tágasabbnak tűnik.

A felületkezelő anyagoknak is illeszedniük kell a stílus követelményeihez. Egy loft nappaliba egy fa utánzatú laminált padló tökéletesen illeszkedik. A nappali és a konyha elválasztásához használj eltérő padlózatot. Néhány falat érintetlenül kell hagyni, másokat - véletlenszerűen fehérre vagy tégla burkolatúra alakítani. Nincs szükség a szellőzőrendszer, a légkondi, vezetékeket tartalmazó csövek elrejtésére - ezek is részei a loft esztétikájának.

Konyha loft stílusban

Általában a loft stílusú konyha meglehetősen kicsi. Általános szabály, hogy a nappali egyik sarkában található. A konyha belsejében nagy mennyiségű üveg és króm szín található.

A központi elem itt a modern felszerelés: hűtőszekrény, mosogatógép, sütő, kávéfőző. Különös figyelmet kell fordítani az ajtók és a bútorok homlokzatának harmonikus kombinációjára.

 

loft lakberendezési stílus

Egy étkező számára jobb, ha modern minimalista bútorokat választasz. Az alacsony antik tálalószekrény, vagy zsúrkocsi egy barna fa székkel a belső tér fényes jellemzőjeként szolgálhatnak.

Loft stílusú nappali

A nappaliban a fő hangsúlyok a nagy ablakok, a fapadló, a durva falak és a masszív, stílusos kanapé, kiváló minőségű bőrből vagy vastag textilekből. A kanapé melletti helyet székekkel, ülőpárnákkal, dohányzóasztallal töltheted ki. A bútorok elhelyezésének fő szabálya: kerüld a zsúfoltságot. A könyveket és a dekorációkat polcokon vagy nyitott szekrényekben helyezhetjük el.

 

Loft falióra

Egy loft stílusú falióra a nagy térben, üres falakkal, önmagában is fel tudja dobni a teret. Ezekre a faliórákra is jellemző a nagy méret, a minimalizmus, kevés dekorációval, és akár a gyárakra emlékeztető fogaskerék motívumok használata.

loft falióra

A loft hálószoba

A hálószoba a loft elrendezés legeldugottabb tere. Általános, hogy áttetsző válaszfalakkal vagy világos falakkal választják el a fõtértõl. Ha a mennyezet magassága lehetővé teszi, akkor a hálószoba a garzonon is elhelyezhető.

A nyugodt monokróm falszínek kényelmesebbé tehetik a szobát. Ugyanakkor az egyik fal akár érintetlenül is hagyható (beton vagy tégla). A kandalló segít enyhíteni a nyers loft stílust. A panorámás ablak vagy a nagy tükörrel vagy fényes ajtókkal ellátott szekrény vizuálisan kibővítheti a kis hálószobát.

Kívánt esetben a hálószobát virágokkal és díszpárnákkal lehet kiegészíteni. Fontos biztosítani, hogy ezek az elemek ne álljanak szemben az általános loft stílussal (például egy színes rózsás díszpárnát ne tegyünk a szobába). Ha a fürdőszoba a hálószobával szomszédos, akkor üveg téglával választható el, vagy akár csak padlóburkolattal zónázható.

Loft stílusú fürdőszoba

Ha szükséges, a rendben van, ha egy loft stílusú fürdőszobát teljesen más módon díszítjük: az eklekticizmus alkalmazható, a rusztikustól az ultramodern kortárs stílusig minden használható. Mindegy, hogy vintage lábú kád vagy multifunkcionális modern zuhany, mindkét lehetőség teljesen természetes lesz ebben a belső térben. A könnyű üvegpolcok és egy dizájner kád jó kiegészítő lehet a helyiséghez.

Loft bejárat

A folyosóra, előszobára különös figyelmet kell fordítani, mivel ez az első dolog, amit a vendégek látnak, miután beléptek az otthonunkba. A bejáratot vagy a folyosót világos színek és erős megvilágítás jellemzi. A kényelem érdekében szekrény vagy rejtett fülkék használhatók.

Használd keresőnket!

Kosarad