Hogyan válasszunk karácsonyi étkészletet?

Hogyan válasszunk karácsonyi étkészletet?

A karácsonyi vacsora egy különleges alkalom, amelyet közeli családtagjainkkal együtt ünneplünk, ugyanakkor sokszor lehetőséget ad arra is, hogy távolabbi, ritkán látott rokonainkkal is találkozzunk. Ha Te vagy a karácsonyi vacsora házigazdája, biztosan azt szeretnéd, hogy ez a nap tökéletesen sikerüljön, szinte mintha egy esküvő lenne. 

A különleges eseményeken nemcsak az étel, a menü, de az étkezőasztal és a teríték is központi szerepet játszik, meghatározza a vacsora hangulatát. Sőt, nemcsak a beszélgetések légkörét befolyásolja, de akár ízletesebbé is teheti a főztödet, így az étkezési élményre is hatással van.

Ezért szükséges a megfelelő karácsonyi étkészlet kiválasztása.

Először kezdjünk néhány hasznos terítési tippel.

Etikett a karácsonyi asztalon: 4 előzetes megfontolás 

  1. A mennyiség ne menjen minőség rovására! Ha megvan a menü, válaszd ki, hogy mely tányérok, bögrék és csészék szükséges az ételek és italok elfogyasztásához, majd gondold át, milyen dekorációt szeretnél használni az asztal díszítésére. El kell kerülnünk a túlterhelést a karácsonyi asztalon, hiszen a különböző ételek tálalásához szükségünk lesz helyre. E praktikus ok mellett fontos, hogy hagyjunk üres tereket, hogy az asztal és a vendégek "lélegezzenek", és nyugodtan élvezhessék az étkezést.
  2. A világítás egy másik kulcsfontosságú tényező: amit a szem nem lát, az nem is létezik, ugyanakkor a túl erős világítás agresszív lehet. Az ideális megoldás, ha a karácsonyi asztalt olyan térben helyezzük el, ahol természetes fény éri, és ha ez nem lehetséges, akkor használjunk nem túl erős fényeket. Ha gyertyákat gyújtunk az asztalon, meleg és barátságos hangulatot teremthetünk, de mindig tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket az esetleges balesetek elkerülése érdekében.
  3. Tisztában van a karácsonyi menüvel? Attól függően, hogy milyen recepteket fogunk főzni, és hogyan fogjuk tálalni az ételeket (már a tányérban, vagy használunk leveses tálat, és egyéb kínáló tálakat), szükségünk lesz karácsonyi tányérra, poharakra, szalvétára és evőeszközre, amelyeket az asztali etikettnek megfelelően kell elhelyeznünk.
  4. Fontos adat: a vendégek száma. Próbáld meg minél hamarabb lefixálni a vendégek számát és jellemzőiket: felnőttek, gyerekek száma, kit mit szeret vagy nem szeret.. Az asztal etikettjét is ezeknek a sajátosságoknak megfelelően kell majd kialakítani.

 

Etikett a karácsonyi asztalnál: a karácsonyi étkészlet 

Ma már nagyon sokféle étkészlet létezik anyagban, színben és mintában egyaránt, ezért ki kell választanunk azt, amelyik a leginkább összhangban van azzal a stílussal, amelyet a karácsonyi asztalunkhoz szeretnénk választani. Nem kell az asztali etikett témában profinak lenni ahhoz, hogy tisztában legyünk annak fontosságával, hogy minden vendégnek legyen elegendő étkészlete, és néhány tartalék darab sem árt az előre nem látható esetekre. 

Hogyan kell elhelyezni a tányérokat a karácsonyi asztalra 

Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amelyet figyelembe kell venni, amikor a tányérokat és az egyéb terítéket a karácsonyi asztalra helyezzük. Néhány az asztali etikett alapvető szabályaiból:

  1. Minimum egy karácsonyi lapostányért és egy karácsonyi mélytányért helyezzünk az asztalra. A mélytányért sose tegyük önmagában a terítőre vagy a tányéralátétre.
  2. A vizespoharat a teríték bal oldalán, a borospoharat pedig a jobb oldalán helyezzük el, mindkettőt a tányér felső részére. A rendelkezésre álló hely és az étkezők preferenciái szerint a pezsgőspoharat a második sorban, a víz- és borospohár mögött helyezzük el, vagy elővehetjük, amikor eljön a koccintás ideje.
  3. Amikor a vendégek az asztalhoz ülnek, kérdezd meg, ki kér vizet vagy bort, és vedd el azokat a poharakat, amelyeket nem fognak használni. Nem hasznos és esztétikus, ha az asztal tele van üres poharakkal, amelyek zavarhatják az étkezést, és túlterhelhetik az asztalt.
  4. Ha szükséges kis tányér például a kenyérnek, vagy tálka a savanyúságnak, akkor azt a bal oldali evőeszközök fölé, a poharaktól balra helyezzük el. 

Etikett a karácsonyi asztalnál: az evőeszközök 

Ahhoz, hogy egy asztal elegáns legyen, nem szükséges végtelen számú evőeszközzel túlterhelni azt a tányér egyik oldaláról a másikig. Az asztali etiketthez az is hozzátartozik, hogy kezdetben egy vagy két fogás evőeszközeit helyezzük el, a többit pedig az étkezés előrehaladtával.

Így a karácsonyi asztal kevésbé lesz terhelve, könnyebben használható és kényelmesebb lesz az étkezők számára. 

Hogyan helyezzük az evőeszközöket a karácsonyi asztalra? 

A villát a tányér bal vagy jobb oldalára tegyük? Az evőeszközök elhelyezése rendszeres vita tárgya a terítéskor és az étkezések során. Karácsony napján tehát a legjobb, ha betartjuk az etikett szabályait az asztalon, és ügyelünk arra, hogy mindent megfelelően tegyünk. 

  1. A villát a tányér bal oldalán kell elhelyezni. Először a tányérhoz legközelebbi villát helyezzük el (amelyiket utoljára használjuk), majd a többit tőle balra, úgy, hogy az elsőként használandó villa az legyen, amelyik a legtávolabb van a tányértól.
  2. A kések a tányér jobb oldalán helyezkednek el. Úgy kell őket elhelyezni, hogy a vágóél a tányér felé nézzen, és ugyanabban a sorrendben, mint a villákat (az elsőt használjuk, amelyik a legtávolabb van a tányértól).
  3. A kanál vagy kanalak a tányértól jobbra, a késektől pedig szintén jobbra haladva helyezkednek el. A tányértól legtávolabb lévő kanalat kell elsőként használnunk.
  4. A desszertes evőeszközök a tányér feletti részhez kerülnek: a kanál és a kés nyéllel jobbra, a villa nyéllel balra.
  5. A gyermekek részére a legjobb, ha csak egy villát és egy kanalat helyezünk el.

Ami a távolságot illeti, az evőeszközöket a tányértól 1-2 centiméterre, az egyes darabok között pedig körülbelül 1 centiméterre kell elhelyeznünk. 

A karácsonyi étkészlet színei 

A gyönyörű karácsonyi asztali teríték különböző stílusos színárnyalatokkal hozható létre, beleértve a hagyományos piros és zöld színkombinációkat, a friss és hűvös fehér vagy kék színeket, az elegáns fekete, szürke, ezüst és arany színeket, a meleg és izgalmas narancs vagy a titokzatos lila színárnyalatokat.

A színes karácsonyi asztali dekoráció remek módja annak, hogy mesés ünnepi hangulatot varázsolj otthonodba az ünnepi szezonban. Az ünnepi, fényes és színes karácsonyi ünnepi asztal középpontja a karácsonyi teríték, étkészlet, mely a figyelem középpontjába kerül, elragadtatva vendégeidet.

karácsonyi étkészlet

Népszerű karácsonyi teríték színek 

  1. A piros és zöld színkombináció tökéletes színtervezési választás a hagyományos karácsonyi asztali dekorációhoz.
  2. A fehér és a világosszürke színárnyalatok friss érzést és időtlen eleganciát kölcsönöznek az asztalnak.
  3. A kék szín segít a nyugodt légkör megteremtésében.
  4. A narancssárga, a lila és a teal szín nagyszerű a stílusos, modern, kortárs karácsonyi dekorációs ötletekhez. 

Piros és arany karácsonyi teríték 

Ez a két szín valóban a karácsony klasszikus színei, és ezzel a párosítással minden asztal ünnepi hangulatban fog kinézni, ha vidám pirosba és csillogó aranyba öltözik. Egy egyszerű piros asztalterítő adhatja meg az alaphangot, aztán már csak rajtad múlik, mennyire dobod fel. Itt a hangsúlyos darabok a legfontosabbak - már néhány arany textúrájú karácsonyi tányér vagy tál azonnali csillogást kölcsönöz, akárcsak az arany színű asztali futók és tányéralátétek.

karácsonyi étkészlet

Piros és zöld karácsonyi teríték 

A piros és a zöld karácsonyi színek klasszikus színkombinációt alkotnak. A fehér hópelyhek és a fehér étkészlet mesésen mutat a piros és zöld ünnepi dekorációkkal, friss karácsonyfaágakkal és piros bogyókkal. Ropogós fehér asztalterítők és szalvéták, piros vagy zöld szalvétatartók és étkészletek, valamint néhány aranyos, téli témájú asztali dekoráció nagyban hozzájárulnak a karácsonyi hangulat fokozásához, bájos és elegáns karácsonyi asztali dekorációt teremtenek.

karácsonyi étkészlet

A piros egy élénkítő szín, tökéletes karácsonyi vagy szilveszteri partik asztali dekorációjához. A hagyományos piros szín csodálatos választás a karácsonyi asztaldíszhez. A piros asztalterítő és szalvéták, gyertyatartók és étkészletek fantasztikusan mutatnak. A piros bogyók és piros almák vagy a fényes piros karácsonyi gömbök feltűnő asztaldíszeket alkotnak. 

Zöld és arany karácsonyi teríték 

Ha visszafogottabb megjelenést szeretnél, próbáld ki a zöld, az arany és a fehér színek rétegezését, és keverd össze exkluzív karácsonyi étkészlet kollekciónk darabjait. A piros motívumokkal, zöld fenyőágakkal, arany hópelyhekkel pöttyözött karácsonyi tányérok kedves szezonális hangulatot kölcsönöznek anélkül, hogy teljesen ünnepi lenne. 

karácsonyi étkészlet

Fehér és zöld karácsonyi teríték 

A tiszta hó és a tél csillogó jég mintái által inspirált, elegáns fehér és zöld színek friss és természetes karácsonyi asztali dekorációt varázsolnak. A fehér és zöld karácsonyi színek téli csodavilágot varázsolnak meleg és barátságos otthonodba. A könnyű és kecses fehér és kellemes zöld színek tökéletesek a csendes és stílusos karácsonyi asztali dekorációhoz.

 

Fehér, arany és piros karácsonyi teríték

 

karácsonyi étkészlet

 

Az asztal dekorációs színpalettája lehet egy lágy hófehér alap, csillogó arannyal kombinálva, kiegészítve üveg kristálypoharakkal éss az ezüst gyertyatartókkal, illetve, némi pirossal.  Ezen a karácsonyi tányéron fehér alapon arany színű karácsonyi motívumok láthatóak, melyet tökéletesen kiegészít az arany színű étkészlet. 

 Fedezd fel karácsonyi étkészlet kollekcióinkat!

Használd keresőnket!

Kosarad