Diótörő figura: a klasszikustól a modernig

Diótörő figura: a klasszikustól a modernig

A karácsonyi ünnepek közeledtével a lakberendezők, a hírességek, de minden ember egyre gyakrabban használ kiegészítőként diótörő figurákat. Az elterjedésük oka sokak szerint Csajkovszkij balettjához köthető, ám a története ennél jóval színesebb. Ma már nemcsak klasszikus, hanem modern változatokat is találhatsz, amivel feldobhatod az otthonodat.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a legkedveltebb karácsonyi diótörő figurák.

A diótörő története

Az első feljegyzések a 17. századból származnak, ekkor kelt életre először a figura Németországban. Itt indult minden ezekkel a kézzel készült, festett szobrokkal kapcsolatban. A folklór részét képező daraboknak sokan sokkal mélyebb jelentést tulajdonítottak, mint azt gondolnánk. A németek szemében ezek nem szimpla diótörésre alkalmas eszközök voltak, hanem inkább mágikus erejű apróságok. A bábukra akkoriban a szerencse szimbólumaként tekintettek, akik megvédték a családot, illetve elűzték a gonosz szellemeket. Éppen ezért sokan adták őket már akkor is ajándékba, ami a mai napig megmaradt hagyománynak számít mind Németországban, mint az egész világon.

diotoro figura

Miért ennyire népszerű a karácsonyi diótörő figura?

Az ünnepi színvilág mindig időtlen, éppen ezért a diótörő katonák mintája sem megy ki a divatból. Maga a kabát a fenyőfát jelképezi, míg a nadrág piros, ami egy kis termést és almát visz be a lakásba. A fekete csizma, illetve a sisak, valamint a korona pedig megidézi a téli éjszakákat és a csillagos égboltot. 

Minden évben hódít a piros és az arany, így a karácsonyi diótörő figura sosem tud kimenni a divatból. Kiváló ajándék, hiszen amellett, hogy egyedi, nem egy újabb ajándékutalvány, amit aztán bármire el lehet költeni. A diótörő figura a tradíciók megőrzése mellett az örökérvényű üzenetekre emlékeztetni az embereket. Ha felkerülnek a fára, mindig tudjuk, honnan vannak, eszünkbe jut az adott személy.

A karácsonyi figurák választéka

A hagyományos karácsonyi dekorok minden otthonba jól passzolnak. Ehhez annyit kell tenned, hogy szétnézel a számos féle és fajta figura között, amivel fokozhatod a karácsonyi hangulatot. A gyűjteményünkben találhatsz királyt, katonát, de még jelmezbe öltözött vintage és modern diótörőt egyaránt. A méretet tekintve sem kell kompromisszumot kötnöd, hiszen léteznek emberi magasságú figurák, amik akárki otthonának központi elemei lehetnek. 

A kisebb modellek esetében lehet szó például egy 30 cm-es, nosztalgikus karácsonyi dekorációról, amelynek különlegessége, hogy felhúzható, zenélő, dobos dekorral. Ugyanez elmondható a piros-zöld ruhába öltöztetett diótörőről is, aminek a kezében két ütő található, így nem egy hagyományos álló figurának számít. 

diotoro figura

Ajándéknak pedig kiváló megoldás a 4 db-os szettben kapható piros és arany összeállítás, amik használhatóak dekorációként, de mehetnek az asztalra, a tálalóba, esetleg a karácsonyfa alá. Biztosan emelni fog az adventi ünnepek varázsán.

Összegezve 

A karácsonyi diótörő figurák tehát a mai napig kedvelt dekorációk az ünnepek közeledtével lakberendezés kapcsán. Érdemes kipróbálnod őket, de nyugodtan választhatod ajándékba is, ha nincsen más ötleted.

Használd keresőnket!

Kosarad