A minőségi BUILT termosz titka

A minőségi BUILT termosz titka

Te is szeretnél már egy olyan termoszt, amiben nem hűl ki a kávé délutánra? Vagy egy forró nyári napon jól esne egy jéghideg limonádé, amit még reggel csomagoltál el? Sőt, még az is fontos szempont egy minőségi termosz esetén, hogy cseppmentesen záródjon, és ne ömöljön ki a folyadék a táskádba, vagy az autóba.

A BUILT termosz család mindezekre megoldást nyújt Neked.

Miért válaszd a BUILT termoszt?

A márkát három fiatal építette fel New York-ban, akiket az innovatív technológiai megoldások és a modern design, formatervezés vezérel. Mára a BUILT termoszok igen népszerűek lettet szerte a világon.

built termosz


A BUILT termoszok előnyei:

  1. Duplafalú rozsdamentes acél váz, mely biztosítja - rendeltetés szerű használat mellett - a strapabíró és tartós használatot.
  2. A duplafalú kialakítás azt is jelenti, hogy míg a folyadék a termoszban hosszú órákra megőrzik hőmérsékletét, addig kívül, a külső falat kényelmes hőmérsékleten tarthatod a kezedben.
  3. Környezetbarát megoldás. A BUILT minőségi termosz hosszú távú választás, így akár éveken keresztül használhatod nap mint nap. Ezzel akár több száz egyszer használatos műanyag palacktól véded meg Földünket.
  4. Magas hőtartás: a termoszok a hideg italok hőmérsékletét akár 24, a meleg italokét akár 6-8 órán keresztül megtartja. 
  5. Cseppmentes záródás: A Perfect Seal technológia biztosítja, hogy a termoszok cseppmentesen záródnak, így nyugodtan bele teheted a hátizsákodba, vagy az autód italtartójába.
  6. BPA mentes
  7. Trendi design és széles színválaszták

A termosz története

A termosz palackot eredetileg egy skót kémikus, Sir James Dewar találta fel 1892-ben. A vákuumlombik feltalálása mögött meghúzódó történet érdekes és kissé szerencsétlen.

Az 1890-es évek elején Dewar olyan gépet épített, amely képes ipari mennyiségű folyékony oxigén előállítására. Azonban akkoriban nem volt hatékony módja annak, hogy a folyadék hővesztesége nélkül tároljuk. A normál folyadékokat palackokban tartják, de a palackok nem különösen jók a hővisszatartásban. Ez a kihívás felkeltette Dewar érdeklődését, ezért kitalálta az alapötletet, hogy tegyen egy palackot a palackba – és alakítsa ki az üveg belsejét úgy, hogy az ne érjen hozzá semmihez a külvilágban. Ez az elrendezés leállítaná, vagy legalábbis lelassítaná a hőátadási folyamatot. A két palack között vákuum létrehozása megakadályozná a hőáramlást, és egy visszaverő anyag alkalmazása a belső palackra megakadályozná, hogy a hő távozzon. Alapvetően, a hő eltávozásának mindhárom ismert módszerén keresztül történő megállítása azt jelentené, hogy a forró folyadék forró marad. A Dewar-lombik ebből az ötletből született, és azt a célt szolgálta, hogy folyékony oxigént tároljon a kívánt termikus állapotban.

Sajnos a szórakozott professzor (Dewar) nem vette fontolóra találmánya szabadalmaztatását! A sors kegyetlen fordulata következtében a Dewar-lombikból termosz lett. Reinhold Burger gyanította, hogy a Dewar-lombik egy milliárd dolláros ötlet, ezért alapított egy céget, a Thermos-t (innentől a Thermos-t), amely szabadalmaztatta a Dewar-lombikot kereskedelmi használatra! Bár Dewar később megpróbálta beperelni Thermost, elveszítette a pert.


Termosz palack felépítése és működése

A termosz vagy vákuumlombik kicsit olyan, mint egy szuperszigetelt kancsó. Egy tipikus termosznak van egy belső és egy külső kamrája. A külső anyag fémből is készülhet, például rozsdamentes acélból, a lombik tartósságának növelése érdekében. A belső és a külső réteg között vákuum van. A belső üvegburkolat általában fényvisszaverő fémréteggel van bélelve. Végül van egy szoros, lecsavarható dugó a lombik tetején. Ezek az alapvető jellemzők és elrendezésük gyakorlatilag kiküszöböli az összes hőátadást akár vezetés, akár konvekció, akár sugárzás révén.


Hogyan akadályozza meg a termosz palack a hőszivárgást a tartályból?

A termosz fő célja, hogy megakadályozza a hő áramlását. A lombik belső kamrája üvegből áll, amely rossz hővezető. Ezért a hő nem távozik. Mivel a palack belső és külső falai között vákuum van, a konvekciós hőáramlás megszűnik. Ennek eredményeként a termoszban tartott folyadék továbbra is fenntartja hőszintjét.

Ez azt jelenti, hogy a kávé, amit reggel beleöntöd a termoszba, még mindig forró/meleg, amikor délután elkortyolod. Hasonlóképpen, a hideg üdítő egy forró nyári napon is hűsítű lesz.

Miért érdemes termoszt használni?

Ha szeretnéd, hogy az otthon megfőzött finom forró kávé a munkahelyeden is forró maradjon, vagy gyakran sportolsz, túrázol, akkor szükséged van egy olyan palackra, mely hosszú ideig megtartja a hőt. 

built termosz

A választásnál fontos szempont az ár. Ne feledd, a termosz akár hosszabb távon is szolgálja céljaidat, és érdemes nem a legolcsóbb változatokat megvásárolni, hanem tekints erre egy beruházásként, mellyel ráadásul sok műanyag palackot is megspórolsz.

Ha ezeken felül fontos Neked a trendi megjelenés, akkor érdemes megnézned a Built termosz kínálatát, hiszen többféle formatervezés és színválaszték közül választhatsz. 

Használd keresőnket!

Kosarad